Menu
RSS

CHP’li Kadınlar: Sıra Nikâha Mı Geldi?

CHP’li Kadınlar: Sıra Nikâha Mı Geldi?

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen günlerde “artık mahalle muhtarları ve müftüler de nikâh kıyabilecek” sözleri ve bunu bir ‘Devrim’miş gibi sunmasına CHP Antalya İl Kadın Kolları tepki gösterdi.

Tüm CHP kadın kolları tarafından ortak bir metinle kınanan nikâh meselesinde CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, yönetim kurulu ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek nikâh meselesindeki tepkilerini dile getirdiler.

Bunun Anayasa’da yer alan Medeni Kanun’u yok sayma niyeti olduğunu ifade eden Deveci sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle ülkemizin ve insanlığın başı sağ olsun. Atatürk Havalimanında ki saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza, Allahtan rahmet yarılara acil şifalar dileriz.

Bu topraklarda her türlü teröre karşı olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Terörü bitiremeyenler; gençleri, akademisyenleri, öğrencileri, kadınları kendilerine düşman görenler, 8 Marta kadınları saçından sürükleyenler, gazetecileri, kadınları hapse atanlar,

Ama İŞİD’lileri EBU HANZALA'yı tahliye edenler. Hiç yapılacak iş kalmamış gibi birde nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladılar.

Başbakan grup konuşmasında resmi nikâh yetkisi muhtarlara ve müftülere de veriliyor " bundan böyle büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen köylerin muhtarlarında evlendirme yetkisi vereceğiz.

Ayrıca İl ve İlçe Müftüleri de resmi nikâh kıyabilecek " diyerek çok tartışılacak yeni değişiklikleri anlattı.

Başbakan Binali YILDIRIM sözde bürokrasiyi azaltacak içişlerinde vatandaşlık hizmetlerinde "DEVRİM " gibi düzenlemeler yapılacağını söyleyerek, kadının sosyal hayatta ki yerini dini referanslara göre dizayn etmeyi kendisine görev sayıyor.

Türkiye'nin tek sorunu muhtarlara ve müftülere nikâh kıyma yetkisinin verilmesi midir? Kadınlar ölüyorken, öldürülüyorken, tecavüze uğruyorken, yoksulluk içindeyken, borç batağındayken çalışma hakları ellerinden alınıyor, emekli olamıyorken, yaşama hakları gasp ediliyorken;

Medeni Kanunun Kadınlara Verildiği Haklardan Neden Rahatsız Oldunuz!

Kaldı ki müftülerin görev tanımı ile yakından uzaktan ilgisi olmayan Türkiye'nin tek din daha da ötesi tek bir mezhep esaslı yönetilmesi amacının önemli bir ifadesi, gericiliğe bu topraklarda yer açılması gayretinin bir göstergesidir.

Bunun yanında imamlara verilecek resmi nikâh yetkisi medeni kanunda ki kadının hakları açısından yapılacak değişikliklerin ilk adımıdır. Bu yolla sosyal hayatın "dini kurallara göre yeniden dizayn edilmesi projesi " kuşkusuz ki kadınları ve kız çocuklarını etkileyecektir.

Müftülerin Nikâh Kıyması

Resmi nikâhın tercih haline getirilerek, imam nikâhını tekleştirmeye özendirecek uygulamaya, evlilik yaşının medeni kanununun yok sayılarak, daha düşürülmesine, bunun sonucunda erken yaşta evliliklere ve zorla evliliklerin artmasına

Kadınların evlilik miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına, aynı zamanda inanan ve inanamayanların özgürlüğü bakımından tek bir mezhebin din adamına verilecek yetki, anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır.

Cumhuriyet Devrimlerine İhanettir

Kadınların Cumhuriyet Devrimleri ile kazandıkları hakları ellerinden alınmakta, Cumhuriyet öncesine dönülmek istenmektedir.

Bizler Bu Zihniyeti Çok İyi Biliyoruz

Devrim olarak nitelenen bu söylem AKP'nin 14 yıllık gerici, kadın düşmanı zihniyetinin yansımasıdır. Biz CHP'li kadınlar olarak kadınlara yönelen, kadını toplumdan dışlayan bu tür karşı devrim uygulamalarının karşısında olduğumuzu AKP'nin karanlığına karşı aydınlık mücadele edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

Cumhuriyeti var eden kadınların azmi ve direncidir, AKP'ninde en büyük korkusu biz mücadele eden kadınlardır.

Onlar kadına düşman!

Onlar hepimize düşman!

Onlar Laikliğe düşman!”

yukarı çık
0
Paylaşım