Menu
RSS

Cumhuriyet Gazetesine Operasyonun Tüm Ayrıntıları; 13 Gözaltı

Cumhuriyet Gazetesine Operasyonun Tüm Ayrıntıları; 13 Gözaltı

Demokrasiye darbe Cumhuriyet gazetesine uzandı. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay gözaltına alındı.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara ve Turhan Günay gözaltına alındı.Sabuncu, "Paralel devlet yapılanması, PDY ve PKK ve KCK'ya üye olmamakla birlikte yardım etme" suçlamasıyla, Aydın Engin, "FETÖ-PKK'ye yardım", Hakan Kara ise "FETÖ'ye yardım" suçlamasıyla gözaltına alındı.

Orhan Erinç'in evinde yapılıyor. Erinç'in yaşı sebebiyle gözaltına alınmadığı öğrenildi. Eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da evinde arama yapılıyor.

Gözaltı kararı verilen isimler şöyle:

Murat Sabuncu- Gözaltında

Bülent Yener- Gözaltında

Turhan Günay-Gözaltında

Aydın Engin-Gözaltında

Orhan Erinç: Evinde arama yapıldı, gözaltına alınmadı

Akın Atalay: Yurt dışında

Eser Sevinç: Gözaltında

Hakan Kara: Gözaltında

Hikmet Çetinkaya: Gözaltında, evinde arama yapıldı

Musa Kart: Gözaltında

Bülent Utku: Gözaltında

Güray Öz: Gözaltında

Mustafa Kemal Güngör: Gözaltında

Önder Çelik: Gözaltında

Nebil Özgentürk- Yurtdışında

Müslüm Özışık

Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü.

Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticilerine bir de avukat yasağı

AKIN ATALAY HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Yurtdışında olan İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı var. Atalay'ın evinde arama sürüyor.

GÜRAY ÖZ İSTANBUL'A GETİRİLİYOR

Ankara'da gözaltına alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz Ankara Terörle Mücadele'den İstanbul'a getiriliyor. Öz'ün evinde arama sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı bulunan çizer Musa Kart'ın evinde arama sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı bulunan Cumhuriyet çalışanları: Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Sevinç, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

BAŞSAVCILIK'TAN BASIN AÇIKLAMASI

Darbeye ilk karşı çıkan gazete olan Cumhuriyet gazetesi'ne açıklamada FETÖ/PDY suçlaması yapıldı.  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir" kaynak: Cumhuriyet.com.

Kılıçdaroğlu'ndan Cumhuriyet'e yapılan operasyona tepki: Birlikte mücadele edeceğiz

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhuriyet Gazetesine başlatılan operasyona tepki yağıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sabah Cumhuriyet Gazetesi'ne başlatılan operasyona tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'i arayarak "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

CHP Milletvekili Tanal: Operasyon, hukuki değil, tamamen siyasidir

Cumhuriyet Gazetesi’nin Şişli’deki binasına gelen Mahmut Tanal, yaptığı açıklamada  "Operasyon, hukuki değil, tamamen siyasidir " dedi.

Tanal, şunları söyledi:

“Cumhuriyet Gazetesi’nin bugüne kadar kuruluş felsefesi ve misyonuna baktığımızda çizgisi hep Atatürk devrimlerini savunmak, demokrasiyi savunmak, temel hak ve özgürlükleri savunmaktır. Bu uğurda verdiği şehitlere baktığımız zaman, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy.

Hep yazarları demokrasi, hukuk adına hep bedelini ödeyen insanlardır. Cumhuriyet Gazetesi o çizgisi o günden bugüne kadar şaşmaz vaziyette devam etmiş durumdadır. Mevcut olan bu soruşturmalara baktığımız zaman darbe girişiminin arkasına sığınarak demokratik, laik hukuk devletinin mücadelesini veren basına yönelik bu soruşturma bu operasyon, hukuki değil, tamamen siyasidir” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyon Alman basınında

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun gözaltına alınması ve gazeteye yönelik operasyon Alman basınında geniş yer buldu. CNN televizyonu ve Türk basınına dayandırılan haberlerde muhalif basının hedef alındığına vurgu yapıldı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): Cumhuriyet Gazetesi GYY Murat Sabuncu gözaltına alındı

 “Türk makamları ‘istenmeyen gazetecilere’ yönelik operasyonlara devam ediyor. Rejim karşıtı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz başta olmak üzere 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı daha bulunduğu belirtiliyor. Türk makamları yaklaşık bir yıl önce de Cumhuriyet GYY Can Dündar ve arkadaşı Erdem Gül’ü tutuklamıştı.“

Bild: Cumhuriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni gözaltına alındı

 “Türk polisi, sabahın erken saatlerinde muhalif Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’yu gözaltına aldı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz’ün de gözaltına alındığı belirtiliyor. CNN Türk televizyonuna göre, 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı bulunuyor”

Zeit: Cumhuriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni gözaltına alındı

 “Türk polisi gazetecilere yönelik operasyonlara devam ediyor. Hükümet karşıtı Cumhuriyet gazetesinin GYY Murat Sabuncu da olmak üzere 13 yazarı gözaltına alındı. Yeni Şafak gazetesinin bildirdiğine göre, gazeteciler Fethullah Gülen ile bağlantıda olmakla itham ediliyor.“

Tagesspiegel: Türk polisi Cumhuriyet genel yayın yönetmenini gözaltına aldı

 “Türk makamları olağanüstü durumu muhalif gazetelere darbe için kullanıyor. Cumhuriyet gazetesi yeniden hedefte. Türk muhalif gazetelerinin en önemli Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul’da gözaltına alındı. Gazete İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın evinin arandığı belirtiliyor. CNN Türk, Atalay ve 13 gazete çalışanına yönelik gözaltı kararı olduğunu duyurdu. DHA’nın bildirdiğine göre, gazeteciler PKK ve Gülen’e destek vermekle suçlanıyor.”

Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyonun Ukrayna'da yankıları

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve bazı yazarların gözaltına alınması Ukrayna medyasında da yer buldu.

 “RBC Ukraina” ajansı, “Türkiye’de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı” başlığıyla haberi duyurdu.

Murat Sabuncu’nun ve bazı yazarların gözaltına alındığı belirtilen haberde, “Türkiye’de darbeye karışma, muhaliflerle ve Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olma ihtimalinden dolayı 10 binden fazla kişi işinden kovuldu, 15 medya kuruluşu kapatıldı” denildi.

 “Türkiye’de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı” başlığını kullanan Gordonua.com sitesi, “Sabuncu ve diğer gazeteciler, terör örgütüyle bağlantılı olmakla suçlanıyor. Türkiye’de Gülen ile bağlantılı olmakla suçlanan 35 bin kişi gözaltına alındı, 10 bin kamu görevlisinin görevine son verildi, 15 medya kuruluşu kapatıldı” diye yazdı.

Haberi duyuran 112 TV kanalı ise, "Türkiye'de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni ve bazı yöneticileri düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınmalarının ve gazetede yapılan aramanın sebepleri henüz açıklanmadı" ifadelerini kullandı.

Karikatürist Musa Kart açıklama yaptı, emniyete gitti

Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyon kapsamında gözaltı kararı çıkartılan, Cumhuriyet Vakfı yönetim Kurulu Üyesi, karikatürist Musa Kart,  “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi binasından çıkışta açıklama yapan Musa Kart, “ Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Şunu söylemek istiyorum, yaşanan gülünç bir durum. Bu baskılarla kimseyi korkutamayacaksınız, onu söylemek istiyorum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Dünyaya anlatamazsınız bunu” diye konuştu.

Musa Kart, şunları söyledi:

“ Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde.

Sabah saat 05.00 sıralarında evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı an, başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı.”

Musa Kart, aralarında CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın da bulunduğu bina önünde bulunanlarla vedalaştı. Daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittiğini söyleyerek Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.

Cumhuriyet Gazetesi’ndeki gözaltıları Fransız basını son dakika olarak duyurdu

Cumhuriyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni ve yazarlarının erken saatlerde gözaltına alınmaları Fransa'nın bütün yazılı ve görsel basınında ilk haber olarak yer aldı.

Le Figaro, Le Monde, Le Parisien gibi büyük tirajlı gazeteler haberi manşetten son dakika olarak girerken, Europe 1, France Info, RMC gibi radyolar ve BFM TV, İ TELE, LCİ gibi haber kanalları haberi flaş olarak geçtiler.

Bu göz altıların, hükümetin FETÖ terör örgütünü bitirmek için başlattığı operasyonların yapıldığı bir dönemde olduğunu hatırlatan Fransız basını, Cumhuriyet gazetesinin "MİT tırları" konusunda haber yaptığını ve video yayınladığını ve bu yüzden iktidarın hedefinde olduğunu vurguluyor.

yukarı çık
0
Paylaşım