Menu
RSS

Detur Ceo’su Firuz Bağlıkaya: Başaran Rol Kapma Hevesinde

Detur Ceo’su Firuz Bağlıkaya: Başaran Rol Kapma Hevesinde

Rus uçağının düşürülmesi ve ardından yaşanan turizm krizinin ortaya çıkmasından beri Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusuy’un yaptıklarını bir bir ele alan Detur Ceo'su Firuz Bağlıkaya, Başaran rol kapmaya mı çalışıyor diye sordu.

Bağlıkaya konuyla ilgili şunları açıkladı:

24 Kasım 2015 Salı saat 09.30: Suriye sınırında, Türkiye hava sahasını ihlal eden SU 24 tipi bir Rus savaş uçağı Türk F16 lar tarafından düşürüldü

Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu acil olarak toplandı,  bu gelişmelerin Türk Turizmine nasıl yansıyacağı ve olası etkileri konusunda hükümete bilgi notu hazırladı..

25 Kasım 2015: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  “ Türkiye Rus vatandaşları için güvenli bir ülke değil gitmeyin” çağrısında bulundu.

Seyahat Acentalararı Birliği Başkanı, II. Başkanı ve Genel Sekreteri, Rusya’da yerleşik Türk Tur Operatörleri ile görüşmeler yapmak, durum değerlendirmek amacı ile acil olarak Moskova’ya gittiler.

26 Kasım 2015: Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko “Tüm futbol camiasına kamp yapmak üzere Türkiye’ye gitmeyin “ dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı, Rusya Federal Turizm Ajansı, Oleg Safonof ‘u ziyaret etti, sivil toplum örgütleri olarak ortak eylem planı yapılması konusunda mutabık kaldı.

28 Kasım 2015: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik 1 Ocak tan itibaren uygulanacak ekonomik yaptırımları imzaladı. Buna göre, tur şirketleri ve turizm acentelerinin Rus vatandaşların Türkiye’ye gidişini içeren paketleri satmamalarını tavsiye etti.

Türkiye Seyahat Acetaları Birliği Başkanı,  Rusya’da faaliyet gösteren Türk Tur Operatörlerinin geniş katılımı ile Rusya Kültür ve Turizm Bakanı Vladimir Medinskiy ‘i ziyaret etti. Yaptırımların Turizm sektörü dışında tutulması için ricada bulunarak, turizmin barış olduğunu köprülerin atılmasının iki halk arasında var olan sevgiye gölge düşüreceğini, turizmciler olarak böyle bir sürecin yaşanmasını istemediğimizi anlattı..

1 Aralık 2015: Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev Türkiye’den ithaline sınırlama getirilecek ürünlerin listesini açıkladı.

Kriz başlangıcından beri Moskova’da kamp kuran Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı ve mevkidaşı Rus Seyahat Acentaları Birliği başkanı Andrei Gavrilov görüşme sonrası yaptıkları ortak açıklamada  “ortak değerlerimiz ve ortak hedeflerimiz konusunda mutabık kaldık, siyasi iktidarları meslek birlikleri olarak daha ılımlı olmaya davet ediyoruz” dediler. 

16 Aralık 2015: BBC  “ Rusya’dan yeni yaptırımlar gündemde, Türk şirketlerinde gergin bekleyiş sürüyor”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı, II. Başkanı ve Genel Sekreteri Rus Tur Operatörleri Birliği ATOR başkanı Vladimir Kantorovic ile birlikte durum değerlendirmesi yaptı.

Rusya’daki tüm tur operatörlerinin ortak bir bildiri ile gelinen durumdan üzüntü duyduklarını ve en kısa sürede ilişkilerin normalleşmesi konusunda üzerlerine düşünleri yapmaya hazır olduklarını bildirdi. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı, II. Başkanı ve Genel Sekreteri,  kriz döneminde tüm Seyahat Acentelerine sağlanması gereken kredi ve teşvikler için Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Başbakanlık nezdinde yoğun çaba harcadı.

21 Aralık 2015: Rusya’dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’de Türkiye’ye seyahat yasağı getirdi.

Türkiye Seyahat acentaları Birliği Başkanı,  Çin Halk Cumhuriyetindeki mevkidaşları ile görüşmeler yapmak üzere Çin’e gitti.

Şaka, şaka,  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği başkanı bu süre zarfında; 

“Ne krizi? , kriz yok”  dedi. Ruslar gelmezse Çinliler gelir dedi. Krizin hemen başında müze biletlerine zam yaptı. Daha mevcut BYK seçimlerini tamamlamamışken 30 Acenteli Yalova’da BYK kurup, baskın seçim yaptı.

Rus Turist açığının Curvaziyer Turizm ile kapatılabileceği gibi abuk bir çözüm önerisini öne sürerek Yenikapıya otoparkı büyük bir liman istedi ve bunu 25 kez basın yayın organlarında tekrarladı.

Krizin çözümü ile ilgili programlarda fıkra anlattı. Meşhur 30 Milyon dolarlık şirket dedikleri Turins sigortayı 1/3 fiyata sattı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Iraktan gelecek turistlerin vize işlemlerini yapma yetkisi alıp sözleşmede olmamasına rağmen Iraklılardan kişi başı 2.000 dolar teminat alarak vize sattı.

Kendi şirketinden ihalesiz yüzlerce araç kiralayıp bedelini TÜRSAB veya bağlı şirketlere ödetmeye devam etti. 2015 seçim yılında almadıkları TÜRSAB aidatları 2016 yılında tahsil etmekte bir sakınca görmedi.

Seçime yakın tarihlerde defalarca yaptıkları genişletilmiş BYK toplantılarından ve çalıştaylardan 7 ay geçmesine rağmen,  hiç bir tane bile yapmadı.

Seçilmiş BYK başkanını kendisinden izinsiz kaçak acente faaliyetlerini denetliyor diye görevinden aldı. Ve 29.06.2016: Rus Turistlerin Türkiye’ye seyahat yasağı kalktı.

Türkiye Seyahat acentaları Birliği Başkanı : “Temmuz ayında Rusya’ya çıkartma yapacağız” dedi. Hakkıdır, çok uğraştı, bu barış için çok çabaladı, şimdi rol çalma zamanı, şimdi gezme zamanı.

yukarı çık
0
Paylaşım