Menu
RSS

Halkın İddiası; Yangının Sorumlusu TEDAŞ

Halkın İddiası; Yangının Sorumlusu TEDAŞ

Adrasan bölgesinde çıkan ve binlerce hektarlık alanın yanıp kül olmasına neden olan yangında iddialar peş peşe sıralanmaya başlandı.

İtfaiyenin geç geldiği, uzman ekip tarafından müdahale yapılmadığı, orman işletmesinin yangına müdahale etmediği, önce ormanı kurtarmak adına mahallelerdeki evlere müdahale yapılmadığı ve böylelikle vatandaşın mağdur edildiği, o bölgede yaşayan ve yangına müdahale konusunda uzmanlaşan halkın yangına müdahalesine izin verilmediği iddialarına bir yenisi daha eklendi.

TEDAŞ tarafından yapılan elektrik nakil hatlarının mesafesinin uzak olması ve tellerin sıcakta sarkması, rüzgarda bunların birbirlerine temas etmesi sonucu yangın çıktığı iddiası CHP Antalya örgütünün yerinde inceleme ve mahalle halkını dinleme sırasında mahalleliler tarafından ortaya atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner, İl Başkanı Semih Esen, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, CHP Demre İlçe Başkanı Mustafa Caner, CHP Kemer İlçe Başkanı Erdem Cesur ve pek çok partili; başta Cuma günü yangının başladığı Erentepe Mahallesi olmak üzere, Toptaş ve Adrasan’da yangından zarar gören mahalleliler ile bir araya geldi.

Yangının çıkışı ve bu süreçte gelişen olaylar için Erentepe Mahalle Muhtarı Ali Göçer şunları söyledi: ‘’Yetkililerin basına servis ettiği gibi; mahallelinin sera atığı yakarken ormanı yaktığı gerçeği yansıtmamaktadır. Mahallemizde bulunan elektrik telleri kışın gerginken, havaların ısınmasıyla sarkmaktadır, direkte bulunan tellerin arası bir karış mesafede olduğundan rüzgarla birlikte bir birine temas etmekte ve tehlike oluşturmaktadır.

İki direk arasının standarttan çok uzun olması sebebiyle bu sarkmalar hafif rüzgârda temasa yol açıyor. Yangın da aynen bu şekilde tellerin birbirine çarpıp kısa devre oluşturarak çıktığını jandarma ekipleri zabıtlarında tutmuşlardır’’ dedi.

Mahallelilerin yaptığı açıklamalarda ise yangın esnasında orman işletmeye ait araçların mahalle içine kesinlikle müdahale etmediğini ve itfaiyeyi beklemeleri gerektiğini belirterek, resmen kaderleriyle baş başa bırakıldıklarını belirttiler. Yine bir vatandaş; yetkili elektrik dağıtım şirketini defalarca uyarmamıza rağmen herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

2013 yılından beri bu durumun düzeltilmesi ile ilgili TEDAŞ ve sonra ki özelleşen dağıtım şirketine pek çok dilekçe verdik ama sonuç değişmedi, yangın göz göre göre mahallemizi bu hale getirmiştir diyerek serzenişte bulundu. Yangının ertesi günü Yetkili elektrik dağıtım şirketinin görevlileri; telleri ve direkleri biran evvel yapmaya çalışarak, suç bastırmaya çalışmışlardır.

Direk aralıklarının aynı olduğu durumlarda ve tellerin bir karış mesafede kalması sonucu bu tür durumlarla her an yeniden karşılaşmamız içten bile değildir dendi.

CHP İl Başkanı Semih Esen ise; ‘’Eğer yangının çıkış sebebi sizin anlattığınız gibi elektrik nakil hatlarındaki şaseden çıktı ise hukuki açıdan zararların giderimi konusunda ihmali olan kurumlarında sorumlu olacağını bilmenizi isterim. Bu konuda zarar görenler haklarını sonuna kadar aramalıdırlar’’ dedi.

Yangının ilk çıkış yerine mahallelilerle incelemeye giden milletvekili Kara, İl Başkanı Semih Esen, İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner ve partililer tespitlerde bulundular.

Toptaş ve Adrasan Mahallelerinde de mağdur olan vatandaşlarla bir araya gelen partililer; itfaiyenin evlere neredeyse hiç müdahale etmediğini ve orman bölgesinde çalışmalar yapıldığını belirttiler. Bölgenin yangın konusunda yetersiz olduğunu, böylesine geniş bir yangında evlerin her zaman sona bırakılmasının, insanları mağdur ettiğine değinen mahalleliler bir daha böyle bir durum yaşanmaması için bir an evvel gerekli eksiklerin tamamlanması gerektiğini belirttiler.

yukarı çık
0
Paylaşım