Menu
RSS

Palandöken, Elektrik Faturalarındaki Gider Kalemleri Vergi Gibi

  • Yazan 
Palandöken, Elektrik Faturalarındaki Gider Kalemleri Vergi Gibi

851 liralık faturanın yüzde 47’si ek külfet ve vergiler. İletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin yasal dayanağını yok. Esnafa istikrar desteği için en az 5 yıl akaryakıttan ve elektrik faturalarından ek yükler kaldırılmalı.

Esnaf ve sanatkârın hizmet verme ve üretim aşamasında en önemli maliyetlerinden olan elektrik ve akaryakıt giderlerinin olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Benzin, mazot için ödediği vergiler ve elektrik faturalarındaki gider kalemleri esnafın maliyetlerini yükseltiyor.

Esnafın ayakta kalabilmesi ve istikrar için ek külfetlerin 5 yıl kaldırılması gerekir. Esnafımıza verilecek ucuz akaryakıt ve indirimli elektrik tarifesi uygulanması ile maliyetler azalır, enflasyon düşer, vatandaşa ucuzluk olarak yansır” dedi.

“ESNAFA UCUZ ELEKTRİK TARİFESİ UYGULANMALI”

Esnaf ve sanatkârlara uygulanan yüksek tarifenin indirilmesi gerektiğini belirten Bendevi Palandöken, “Şuan en yüksek elektrik bedelini esnaf ve sanatkârlarımız ödemektedir. Elektrik faturalarındaki iletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin yasal dayanağının bulunmadığı mahkeme kararıyla tespit edildi. Yeni tarifelerdeki -dağıtım bedeli- içerisine kayıp-kaçak bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma da dâhil edildi.

Faturalarda rakamları gören esnaf ve sanatkâr kara kara düşünüyor. Çünkü 454.-TL elektrik kullanımına 231.TL gider kalemleri ve 167.-TL fon ile vergiler eklenince 851.-TL fatura ödemek zorunda kalıyor. Faturanın yüzde 47’si ek külfet ve vergiler. Küçük esnaf olarak kazancımız elektrik, su ve doğalgaz gibi harcamalara gidiyor.

Bu zamlar karşısında artık esnafımız iş yerlerindeki cihazları çalıştıramaz duruma gelmektedir. Uygulamadan vazgeçilerek diğer kesimlere uygulanan indirimli fiyatlar esnafımıza da uygulanmalı” diye konuştu.

DÜNYADA PETROL UCUZLUYOR, BİZE UĞRAMIYOR”

Dünyada petrol fiyatlarının 147 dolar seviyesinden 28 dolar kadar hızla düşmesine rağmen vatandaşın cebine yansımadığını anlatan Palandöken, “Petrol fiyatları gerilemesine rağmen 1 litre benzinin yüzde 66,4’ünün, motorinin ise yüzde 62,1’inin ÖTV, KDV olarak devletin kasasına gitmesi petrol fiyatındaki düşüşün vatandaşa yansımasını önlüyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki vergi yükü hafiflemediği sürece diğer ürünlerin maliyetleri de ucuzlamayacak. Oysa akaryakıt fiyatları ucuz olsa piyasa hareketlenir, vatandaş ucuza seyahat eder, nakliye düşer, maliyetler düşer, fiyatlara olumlu yansır” şeklinde konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım