Menu
RSS

Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkmazsak Bizler Birer Hiçiz!

Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkmazsak Bizler Birer Hiçiz!

Akseki İlçesi Sinanhoca köyü ve Ürünlü köyü sınırları dâhilinde Hidroelektrik Santrali Alanı yapımına karşı İbradı’da toplanan CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İbradı ve Akseki İlçe Başkanlıkları, çeşitli dernek ve platformları ile yöre halkının katılımı ile bir protesto mini mitingi gerçekleştirildi.

Miting alanını dolduran kalabalığa ilk olarak mimar Birsen Tanyeri konuşma yaptı ve yapılacak olan bu HES projelerinin alandaki yaşamı olumsuz etkileyeceğini söyleyerek hangi siyasi görüşten olursak olalım yaşam alanlarımıza sahip çıkma mücadelesinde bir araya gelmek zorundayız dedi.

Tayeri bu alanda yapılacak olan HES projelerinin çeşitli ayak oyunları ile sözüm ona yasal çerçeveye büründürülerek yaşam alanlarının yok edileceğini ve doğal yapıya ciddi zarar vereceğini anlattı. Tanyeri konuşmasında şunlara değindi;

“Antalya Büyük Şehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü tarafından sevk edilen Akseki Belediyesi sınırları içerisinde Sinanhoca Mahallesi ve Ürünlü Mahallesi sınırları dâhilinde Hidro Elektrik Santraline (HES) ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı incelenerek, karara bağlanmak üzere Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde 01-09-2015 tarihinde görüşülmüş ve Antalya Büyükşehir Meclisince uygun bulunmuştur. Antalya Büyük Şehir Belediyesi Antalya İli Akseki İlçesi Sinanhoca köyü ve Ürünlü köyü sınırları dâhilinde Hidroelektrik Santrali Alanı olarak yapılmasına ilişkin Nazım İmar Planı Açıklama Raporunun "Planlamanın Amaç ve Kapsamı""bölümünde; Dedegöl Enerji Yatırım Anonim Şirketine ait Sinanhoca Hidroelektrik Santrali üretim tesisi 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu Uyarınca 22/03/2007 Tarih ve EU/1134-2/815 nolu enerji Lisansı dâhilinde, Antalya ili Akseki İlçesi Sinan Hoca Koyu ve Ürünlü Köyü sınırlarında Hidro Elektrik Santrali Alanı olarak tahsis edilen 62.03 ha alanda planlanmaktadır.23.03.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli Antalya Burdur Isparta Çevre Düzeni Planında söz konusu alan Orman ve Tarım arazisi olarak planlıdır.

Söz konusu alan ile ilgili plan hazırlanırken Kurumlardan görüşler alındığı belirtilmekte alınan görüşler arasında ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü bulunmamaktadır. Zira daha önce, Sinanhoca HES ile ilgili, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün görüşleri "OLUMSUZ" olduğundan dolayı EPDK tarafından üretim lisansı İPTAL edilmişti. Nedendir bilinmez, daha önce iptal edilen Sinanhoca Hidroelektrik Santrali üretim lisansı, yeniden yürürlüğe konuldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Dedegöl Enerji Yatırım Anonim Şirketinin daha önce iptal edilen 22 Mart 2007 tarihli ve EÜ/1134-2/815 numaralı üretim lisansının iptaline ilişkin alınan 14 Mayıs 2015 tarihli ve 5595-13 sayılı Kurul Kararı'nı geri aldı.

Yeni karar gereği, Sinanhoca Hidroelektrik Santrali Projesiyle ilgili söz konusu üretim lisansı yeniden yürürlüğe konuldu. Antalya'nın İbradı İlçesi sınırları içinde Melas Çayı üzerinde inşa edilecek HES’in Kurulu gücü 54.15 MW olarak planlandı. Ancak ÇED raporları hazırlayan firmalardan EN-SU Mühendislik&Müşavirlik şirketinin web sayfasında "inşaa halindeki HES ler başlığı altında 34.sırada Sinanhoca HES'in kurulum gücünün 81 MW, yatırımcı firmanın Dedegöl Enerji olduğu yazmaktadır. Anlaşılan O ki; Dedegöl Enerji hiç zaman kaybetmeden hemen ÇED raporu hazırlatmış, bunu yaparken de kapasite artışına gitmiştir. Dedegöl Enerji bugüne değin diğer HES şirketlerinin başvurduğu yöntemi kullanmış ve Sinanhoca HES' in kurulum gücünde değişiklik yapmıştır. Daha önce 54.15 MVV olan kurulum gücü nedense 81 MVV olarak yükseltilmiştir.

Oysa Sinahoca HES+Regülatör inşaasının yapılacağı alan; T.C Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğü "ÜZÜMDERE YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI HIZLI ALAN DEĞERLENDİRMESİ-ARALIK 2008 ANTALYA" Raporunda, Düdensuyu Mağarasının içinde bulunduğu saha ve çevresi(1156.0 ha.) Bakanlar Kurulunun 05-07-1994 tarihli Olur'ları ile Altınbeşik Mağarası Milli Park ilan edilmiştir. Üzümdere YHGS ile Gümüşdamla, Altınbeşik ve Sinanhoca aynı coğrafyada, aynı ekosistem üzerinde yer almaktadır.

Sözün kısası Mahkeme kararlarına saygı duyulmalıdır. Daha önce Lisansı İPTAL edilen Sinanhoca HES+REGÜLATÖR projesi ve Manavgat Irmağı üzerindeki tüm HES projeleri İPTAL edilmelidir. Bu mücadelede yer almak için illaki burada yaşamak gerekmiyor.

Yurdumuzun neresinde olursak olalım böylesi eşi benzeri bulunmayan doğamıza, Geyiklerimizin, Kırmızı benekli Alabalıklarımızın, kurdun, kuşun yaşam alanlarına sahip çıkmak bizim boynumuzun borcudur. Bunun için nerede olursak olalım birleşik bir mücadele hattında buluşmak zorundayız. Hangi siyasi görüşten olursak olalım yaşam alanlarımıza sahip çıkma mücadelesinde bir araya gelmek zorundayız. Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformunun kuruluş ilkesi de budur.

Selam olsun Yaşamı savunanlara! Selam olsun Derelerini, Ormanlarını, Toprağını savunanlara! Biz buralıyız, başka gidecek yerimiz YOK! Bu Ülke hepimizin. Bu ülkenin tüm güzelliklerini, değerlerini, yarınlara Atalarımızın bize bıraktığı gibi bırakmak hepimizin boynunun borcudur.

Daha sonra söz alan CHP İL Başkanı Semih Esen özellikle bu kara iktidara karşı tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Esen, konuşmasında, Bu bölgede iptal edilen lisanslar, kılıfına uydurularak yeniden aynı kişilere verilen usulsüz lisanslara yapılan tahsisleri ortadan kaldıran mahkeme kararları ve bu mahkeme kararlarının etrafından dolaşıp yine amacına ulaşmaya çalışanlar! diyerek tepkisini dile getirdi.

Konuşmasına "Bunların tamamı sadece bu bölgeden para kazanmak yada bu bölgede faaliyet yapmak isteyen bir zihniyetin ürünü değil! Bu bir yönetim anlayışının İbradı’ya yansıyan örneklerinden bir tanesidir." diyerek devam eden Esen geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili yaptığı açıklamayı vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti "Ben mahkeme kararlarına saygı duymuyorum ve uymuyorum." diyen bir zihniyetin İbradı'nın doğasına saygı duymasını bekleyemeyiz.

Ayrıca İçişleri Bakanının "kanunu boş verin siz yapacağınızı yapın biz yeni kanun çıkarıp suç olmaktan çıkarırız" diyen bir zihniyetin, iptal edilen bir lisans için, mahkeme kararına ve hukuka aykırıymış o yüzden burada bu iş yapılamaz demesi mümkün değildir. İşte bu bozuk düzenin buraya yansımasıdır. Bu bozuk düzenin çözümü ise ortak savunma hattı oluşturmaktır.

Bu zihniyete karşı olanlar, mahkeme kararlarına uyulmalı ve saygı duyulmalıdır diyenler, doğayı tahrip etmeyip korunmalıdır diyenler, işçinin köylünün hakkı birkaç kişiye yedirilmemeli herkes emeğinin hakkını almalıdır diyenler, benim vicdanım bu usülsüz uygulamarı kabul etmiyor diyenler, benim bu kötü yönetim anlayışına karşıyım diyenler ancak ve ancak güçlerimizi birleştirerek bu yönetim anlayışını ülkemizden kurtarabiliriz. Başka yolu yok. Birleşelim ve bunlardan kurtulalım"

Son konuşmacı ise İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru oldu. Küçükkuru “İbradı Belediye Başkanı olarak son sözü söylüyorum, "köprü yapılmayacaktır, HES yapılmayacaktır, Carettepe'de halk kazandı İbradı'da da halk kazanacaktır” dedi.

Protesto mitingine destek veren kuruluşların bazıları ise şöyle;

DERELERİN KARDEŞLİĞİ AKDENİZ PLATFORMU(DEKAP)

İBRADI İLÇESİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

GÜMÜŞDAMLA KÖYÜ YARDIMLAŞMA VE KALKINMA DERNEĞİ

MANAVGAT İLÇESİ GENÇLER KÖYLÜLERİ

ÜZÜMDERE KÖYÜ SOSYAL KÜLTÜREL VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

GÜNDOĞMUŞ İLÇESİ KÖPRÜLÜ, KAYABÜKÜ, ORTAKÖY, BALKAYA KÖYLÜLERİ

GAZİPAŞA İLÇESİ ÇIĞLIK KÖYLÜLERİ

yukarı çık
0
Paylaşım