Menu
RSS
Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya, 19 Mayıs Atatürk'ü An...

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam Ücret 20 TL’ye Yükseldi

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam…

UKOME Genel Kurulu’nda alınan ...

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taksime Yürümek İsterken Tutuklananlara Sahip Çıkıyoruz!

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taks…

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek is...

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerinde Kuvvetli Yağış Bekleniyor!

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerin…

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü...

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Prev Next

İşeme Rahatsızlığına İlaçsız Tedavi

İşeme Rahatsızlığına İlaçsız Tedavi

İdrar kaçırma ve idrar yapmada zorlanma şikayeti yaşayan çocuklar, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilaçsız tedavi ediliyor. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji Uzman Doktoru Rahime Renda, altını ıslatmanın çocukluk döneminde sık karşılaşılan ve çocuk nefrolojisi polikliniğinde tedavisi yapılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Çocuk nefrolojisi polikliniklerine başvuran altını ıslatan çocukların 3'te 2'sinin kız olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Rahime Renda, yaş aralığının ise 5- 18 olduğunu, obezlerde ve alerjik hastalığı olanlarda işeme rahatsızlığının daha sık görüldüğünü söyledi.

Çocuklarda İşeme Rahatsızlığı

Çocuklarda alt ıslatmanın basit bir gelişim problemi olabileceği gibi doğuştan bir anatomik veya nörolojik problemden dolayı da olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Rahime Renda, “Disfonksiyon, özellikle tuvalet eğitimi döneminde çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkar.

İşeme esnasında gevşek olması gereken pelvik taban kasları ve sfinkterde (idrar kanalını kapatıcı) aktivite artışı olur. Çocuk bu direnci yenmek için karın ön duvarı kaslarını kullanarak mesaneyi boşaltır, dolayısıyla idrar akım hızı artar ve mesane tam boşaltılamaz" diye konuştu.

Obez Ve Alerjik Çocuklarda Daha Sık Görülür

İşeme rahatsızlıklarının obez ve alerjik bünyelerde daha sık ortaya çıktığını söyleyen, Uzman Doktor Renda, “İşeme rahatsızlıkları kızlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır.

Kliniğimizde de takipli hastaların 3'te 2'si kız çocuklar. Hastalarımızın yaş aralığı 5 ile 18 arasında. Obezlerde ve alerjik hastalığı olanlarda bu hastalık daha sık görülebilmektedir" diye konuştu.

İşeme Bozukluğunda Görülen Belirtiler

İşeme bozukluklarında görülen belirtileri anlatan Uzm. Dr. Renda, “Sıkışınca idrar kaçırma, aniden idrar kaçırma, sık işeme, seyrek işeme, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken ağrı, acil işeme isteği gibi semptomlara (belirti) rastlanmaktadır" dedi.

Bilgisayar Oyun Yardımlı Tedavi

Çocuk İşeme Bozuklukları Kliniği'nde çocuklarda idrar kaçırma tedavisinin uygun olgularda bilgisayar oyunu kontrollü 'biofeedback' ile yapıldığını aktaran Uzm. Dr. Rahime Renda, "Merkezimizde biofeedback denilen, pelvik taban kaslarının eğitimi ve geliştirilmesine dayalı eğitim programı uygulanmaktadır.

Biofeedback'in amacı çocuğa işeme sırasında kaslarını gevşetmeyi öğretmektir. Görsel, duysal, taktil uyarılar ile çocuğa doğru işemenin yeniden öğretilerek kalıcı ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir" diye konuştu.

Altını Islatan Çocuğun Psikolojisi Bozuluyor

Oğlunun altına kaçırma rahatsızlığı nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu söyleyen K.Y., “14 yaşındaki oğlum kısa süre sonunda terapilerle tedavi oldu" dedi.

Küçüklüğünden beri idrar sorunu olduğunu söyleyen 16 yaşındaki T.Ü. ise "Yıllar önce de idrar sorunum nedeniyle bir sağlık kurumuna gitmiştik. Bana orada sonda takmışlardı ve çok korkmuştum.

Aynı sorunları yeniden yaşamaya başladım. Annem burada çok iyi bir doktor olduğunu duymuş, doktorum önce bana bazı testler uyguladı. Testlerden sonra tedaviye başladık.

Burada terapi uygulanmaya başlandı. İlk terapimi aldım. Hemşiremin dediklerini uyguladım ve sonuçlar almaya başladım. Şu an gayet iyiyim ikinci terapiyi bekliyorum" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım