Menu
RSS

CHP’li Aytun Çıray Bakan Yardımcılarının İsyanına İsyan Etti

CHP’li Aytun Çıray Bakan Yardımcılarının İsyanına İsyan Etti

CHP İzmir Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray bakan yardımcılarının isyanına isyan etti ve Cumhurbaşkanı’na giderek hak talebinde bulunmalarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Bugüne Kadar Bakan Yardımcılarına Devletten Toplam Kaç Para Maaş Ödendi?

Cumhurbaşkanına Hükümetinizi Şikâyet Eden Bakan Yardımcılarını Azledecek Misiniz?

2011 seçimlerine gidilirken Sayın Recep Tayyip Erdoğan Hükümeti Kanun Hükmünde Kararname ile ‘Bakan Yardımcılığı’ adı verilen bir makam ihdas etmişti.

Çıray o dönemde basına yaptığı açıklamada CHP olarak böyle bir makamın anlamsız bulduklarını, Türk idare sisteminde bakan yardımcılığı görevini müsteşarların yaptığını ve bakan yardımcılarıyla bakanlar ve bürokrasi üzerinde bir kontrol mekanizmasının kurulacağını söylemişti.

Dr. Çıray, bakan yardımcılarının Cumhurbaşkanı’na çıkıp hak talep etmeleri üzerine ise “Fakir fukaranın vergileri ile beslenenler daha ne hakkı istiyorlar.

Bakan yardımcılıklarının 643 sayılı KHK ile ayrı bir madde olarak değil 21. Maddeye ek yapılarak düzenlenmiştir. Madde kenar başlığı sadece Bakan Yardımcıları şeklindedir, görev yetki ve sorumluluğu başlığını taşımamaktadır. Yani bakan yardımcıları doğal olarak bakan ve müsteşar ile çelişmektedir.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

  • Sayın Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ihdas ettiği bakan yardımcılarının bakanlar üzerindeki gereksiz bir dizi yükü alacağını gerekçe göstermişti. Bakanların üzerinde bulunan gereksiz yükler nelerdir?
  • Bakan yardımcıları kamu görevlisi gibi atanmalarına karşın bir memur gibi sürekli değildirler. Azledilebilirler veya sonunda hükümetlerle gelirler hükümetlerle giderler. Yani idari nitelikleri yoktur. Bu durumda bakan yardımcıları hükümete yakın partililere tahsis edilen bir yemlik makamı mı oluyor?
  • Bakan yardımcılarının örneğin parti teşkilatlarıyla ilişkiler, teşkilatlardan gelen talepler, ziyaretler gibi faaliyetleri yürüttüğü bilinmektedir. Bu durumda verdiğimiz vergilerden bakan yardımcılarına maaş ödenmesini hukuki ve ahlâki buluyor musunuz?
  • Kurulduğu tarihten bu güne kadar bakan yardımcılarına toplam kaç para maaş verilmiştir? Kaç para makam tahsisatı harcanmıştır? Kaç makam arabası ve şoför tahsis edilmiştir?
  • Kamu görevlisi gibi atanan bu şahısların bakanları ve şahsınızı atlayarak cumhurbaşkanlığı makamına gitmelerini ve adeta sizi ve bakanları şikâyet eder tarzda hak talebinde bulunmalarını doğru buluyor musunuz? Hadlerini aşmışlar mıdır? Eğer bulmuyorsanız sizi yok sayan bu kamu görevlilerini azledecek misiniz?
yukarı çık
0
Paylaşım