Menu
RSS

Lisinia'da Limon Melisa Hasadı Başladı

Lisinia'da Limon Melisa Hasadı Başladı

Burdur’daki Lisinia Doğa Proje alanında geçen nisan ayında dikilen limon melisaların (limonotu) ilk hasadı yapıldı. Lisinia Doğa Proje alanında ilk denemeleri 6 yıl önce başlanan limon melisa üretimine geçildi.

Geçen nisan ayında dikilen limon melisaların ilk hasadı yapıldı. Lisinia Doğa Proje Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü'nün kurumasına dikkati çekmek anlamında damlama sulama sistemiyle yetiştirilen limon melisanın gül kadar değerlendirebileceğini düşündüğünü anlattı.

Limon melisanın çok güzel bir kokusu olduğunu ve parfüm sanayinde çok fazla kullanıldığını aktaran Sarıca, şöyle dedi:

"Bu alanda da limon melisayı yetiştirebildiğimizi gördük. İlk denemeleri 6 yıl önce yapmıştık. Şu anda da limon melisayı az bir suyla yetiştirmeyi başardık. Önümüzdeki günlerde kışı geçirmesi için dibinde kesim yaparak üzerine kompost uygulaması yapacağız.

Önümüzdeki yıllarda ise artık tekrar dikim yapmadan limon melisalardan hasada devam edeceğiz. Türkiye kozmetik sanayine hatta ileride dünya kozmetik sanayine katkıda bulunacağız. Aynı zamanda ürünleri ihraç ederek hem Burdur'a hem de ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmayı düşünüyoruz."

Limon melisanın yağ oranının çok az olduğunu kaydeden Sarıca, "Yaklaşık 500 kilogram civarında üretim yaptık. 2 kilograma yakın yağ elde ettik. Ama yağı çok değerli.

Ürünlerde çok az miktarlarda kullanıldığı için limon melisanın önümüzdeki yıllarda çok ciddi geleceği olacağını düşünüyorum. Türkiye iklim şartları bu ürüne çok uygun. Damlama sulama sistemiyle çok az bir suyla limon melisa yetiştirilebiliyor" diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım