Menu
RSS

Maden İş Üyesi Olmayan Somalı Madenciye Kömür Yok

Maden İş Üyesi Olmayan Somalı Madenciye Kömür Yok

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. toplu sözleşmede yer alan bir maddeyi ihlal ederek Türk-İş’e bağlı Maden İş’e üye olmayan işçilere kömür vermedi. Normal şartlarda, işletmenin her madenciye çalıştığı süreye göre belirlenen miktarda yıllık kömür vermesi gerekiyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bugüne kadar yaptığı hukuksuzluklara bir yenisini ekledi. İşçinin canını hiçe sayan şirket, toplu sözleşmeye aykırı davranarak DİSK’e bağlı Dev Maden Sen üyeleri ile sendikasız işçilere hak ettikleri kömürü vermedi.

Şirket böylece işçileri zaten yetkili sendika olan ve işbirlikçiliği ile ün salan Maden İş’e zorla üye yaptırmaya çalışıyor. Bu zorlamayı Dev Maden Sen Örgütlenme Daire Başkanı Aydın Tepe açıklık getirdi.

Tepe’nin anlattıklarına göre, işyerinde yetkili sendika Maden İş olsa da Dev Maden Sen üyeleri, dayanışma adı verilen bir aidat ödüyor Maden İş’e. Bu aidatla birlikte yapılan toplu sözleşmeden de yararlanma hakkı elde ediyor.

Toplu sözleşmede de maden işçilerinin çalıştıkları süreye göre belirlenen miktarda yıllık kömür alma hakkına dair bir madde bulunuyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. kendi imzaladığı toplu sözleşmeyi hiçe sayarak, işbirlikçisi Maden İş’in üye sayısını artırmak, Dev Maden Sen’in de üye kaybetmesi için yeni bir yöntem icat etti. Hiçbir belge sunmadan işçilere, Dev Maden Sen üyelerine ve sendikasız işçilere kömür verilmediğini söyledi.

Yaşam hakkını görmezden gelen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin bu son uygulamasıyla örgütlenme özgürlüğünü de kısıtlamaya çalışmasına karşı pazartesi günü (31 Ekim) Dev Maden Sen yetkilileri işçilerle birlikte şirketle görüşecek. Kaynak: Sendikaorg

yukarı çık
0
Paylaşım