Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

‘Biliyor Ve İnanıyoruz Ki Barışı Kadınlar Doğuracak’

‘Biliyor Ve İnanıyoruz Ki Barışı Kadınlar Doğuracak’

Türk Kadınlar Birliği Kemer Şubesi 25’nci Yılını Kutladı. Kutlamada konuşan TKD Kemer Şube Başkanı Hatice Akdağ “Biliyor ve inanıyoruz ki Barışı Kadınlar doğuracak” dedi.

Türk Kadınlar Birliği olarak 1924 yılında Nezihe Muhiddin tarafından kurulan ve uzun yıllar hizmet veren derneğin, Şule Kilit ve arkadaşları tarafından açılan 1992 yılında açılan Kemer Şubesinin, 25’nci yıl kutlaması Akra Barut Otel’de yapıldı.

Geceye Onursal Başkan olarak katılan Şule Kilit ve derneğe 25 yıldır destek veren Mustafa Akbaba, Sıdıka Nalbant, Kadir Melli ve Necla Melli’ye birer teşekkür plaketi veridi.

Son iki dönemdir Türk Kadınlar Birliği Kemer Şubesinin Başkanlığını yapan Hacer Akdağ, yaptığı konuşmada derneğinin kuruluşundan bu güne kadar gelen süreç hakkında ve faaliyetleri konusunda bilgiler verirken geceye katılan herkese sonsuz teşekkür etti.

Akdağ yaptığı konuşmada “Türk Kadınlar Birliği Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda hak ettiği yeri alması için yılların tecrübesi ve ilk günkü heyecanı ile yoluna devam etmektedir.

Türk Kadını tarih boyunca yönetilen olmak yerine yöneten olmayı, erkeği ile her türlü mücadeleyi vermeyi tercih etmiştir. Dün gibi bugün de ve yarın da yılmayan mücadeleci ruhu ve engin sabrı ile vatanına milletine hizmet etmeye devam edebilecek bilgi ve birikime sahiptir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ; ‘Dünya da hiçbir milletin kadını Ben Anadolu kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim diyemez.

Elbette kadınlarımız dün nasıl zafer kazanılmasında rol oynamış ise bugün de aynı inanç ile yeni zaferlere imza atacaktır” dedi.

Aynı gece bir konuşma yapan Türk Kadınlar Birliği Kurucusu ve Onursal Başkan Şule Kilit, ilk kuruluş dönemlerini ve o zamanlarda dernek faaliyetlerine destek toplamak amaçlı çalışmalarını ve anılarını diğer üyeler ile paylaştı.

11 Eylül 1992 yılında kurulan Derneğin kuruluş tarihini kendi kuruluş tarihleri olarak belirlediklerini söyleyen Kilit, konuşması sonunda uzun süre ayakta alkışlandı.

Türk Kadınlar Birliği Kemer Şube Başkanı Hacer Akdağ ve yönetim üyelerinin diğer konuklar ile tek tek ilgilendikleri gecede eğlence, söylenen marşlar ile geç saatlere kadar devam etti.

Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslararası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına ev sahipliği de yapmıştır.

1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde, Meclis’e 18 Kadın milletvekili girmiş ve Türk Kadınlar Birliği de, amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır.

Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduğu kadar, korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe İnönü’nün de yer aldığı Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr.Mediha Eldem ve Necile Bilen’den oluşan aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisanda yeniden kurulmuştur.

Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü kazanmıştır.

yukarı çık
0
Paylaşım