Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

CHP’den Sandık Güvenliği İçin Mobil Uygulama: “Adil Seçim Seferberliği”

CHP’den Sandık Güvenliği İçin Mobil Uygulama: “Adil Seçim Seferberliği”

CHP sandık kurulu üyeleri ve müşahitler için “Adil Seçim Seferberliği” isimli bir mobil uygulama geliştirdi. İttifak partileri CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi ile HDP ve çeşitli sendika, platform ve STK’lar seçim günü bu uygulama üzerinden ve tek merkezden sandık güvenliği için koordine olacak.

16 Nisan şaibeli referandumu deneyimi ile erken seçim için sandık güvenliği de bir hayli önem arz ediyor. Muhalefet tarafında ise sandık güvenliği konusunda tedbirler alınmaya devam ediliyor.

CHP’nin Bilgi ve İletişim’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sandık kurulu üyeleri ve müşahitler için geliştirilen “Adil Seçim Seferberliği” isimli uygulamayı DW Türkçe’den Banu Güven’e anlattı.

Geçen seçimlerde yaşanan usulsüzlükler ve yaşanabilecek aksaklılara önlem almak üzere geliştirilen uygulamanın çalışma biçimi şu şekilde:

Sandık Görevlileri Takip Edilecek, Canlı Destek Verilecek

Daha önce yaşanan kayıtlı görevlinin sandığa gitmemesi ya da sandığı erken terk etmesi gibi durumların önüne geçmek için uygulama sandık görevlilerinin konumlarını seçim günü sabahtan oy pusulaları teslim edilene kadar takip edecek.

Sandık görevlisi kayıtlı olduğu sandığın başında değilse, sisteme uyarı gidecek.

Bir sorun ile karşı karşıya kalan görevli uygulama içinde bulunan bir buton ile çağrı merkezini arayabilecek veya canlı destek butonunu kullanarak merkez ile yazışabilecek.

Tutanaklar Uygulama Tarafından Taranacak

Oy sayımının ardından “Cumhurbaşkanlığı seçimi” ve “Milletvekili genel seçimleri” ile ilgili tutanaklar sisteme ayrı ayrı yüklenecek. Sisteme yüklenen fotoğraflar Optik Karakter Tanıma sistemiyle taranacak.

Tutanaktaki veriler ve sonuç bu yolla kendiliğinden ve hızla sisteme yüklenecek.

YSK’nın 3 dakikada bir erişime açtığı sonuçlarla, sisteme uygulama yoluyla giren sonuçlar karşılaştırılacak. Sonuçlar arasında uyumsuzluk olursa, sistem uyarı verecek.

Uygulama İçin Akıllı Telefon Yeterli

Sistemin uygulanması için akıllı telefon kullanmak yeterli olacak. Her okulda bir bilişim görevlisi de hazır bulunacak. Akıllı telefon kullanılamadığı durumlarda sonuçlar ilçe başkanlıklarındaki görevlilerce web tabanlı sisteme girilecek.

Bütün bu veriler bir merkezde web bazındaki bir sistemde toplanacak ve gerekli müdahaleler de burada belirlenecek.

Adil Seçim İçin Geniş İttifak

Millet İttifakı içinde yer alan CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi ile HDP adil bir seçim için birlikte çalışıyor. Ayrıca bu partilerin yanı sıra seçime katılmayan birçok parti, Memleket Biziz, Birleşik Haziran Hareketi, DİSK, KESK,

Sensiz Olmaz ve Sandık Gücü gibi platform ve STK’lar sandık güvenliği için bir süredir ortak çalışma yürütüyor.

Bu ortak çalışmaların bir ürünü olan “Adil Seçim Seferberliği” sistemi seçim gecesi de koordinasyon içinde bir merkezden yürütülecek ve çalışmalara katılan tüm partilerin temsilcileri merkezde bulunarak

Türkiye genelinde sandık güvenliği için bilgilerini aynı sistemde birleştirecek.

Uygulamanın CHP tarafında hazırlandığını ancak “Adil Seçim Seferberliği” çalışmasın içinde yer alan siyasi partilerin sandık görevlisi ya da müşahit olan herkesin uygulamayı edinebileceğini ve tüm partilerin de

bu verilere ulaşabileceğini belirten Adıgüzel “Uygulamayı indirenler ‘Görev Yeri Tercihi’ sayfasında nerede görev almak istediklerini belirtebilecek. ‘Zorlu bölgelerde görev almak istiyorum’ diye bir tercihte de bulunabilecek.

Partiler sandık görevlilerini 1 Haziran’a kadar belirleyip, kimin nerede görev yapacağını YSK’ya bildirmek zorunda. Bu tarihten sonra artık müşahit atanabilecek” açıklamasında bulundu.

28 Mayıs 2018 Pazartesi (Bugün) kullanıma açılacağı duyurulan “Adil Seçim Seferberliği” uygulamasına AdilSeçim.Net adresinden ulaşabilirsiniz. Kaynak:sendika.org

yukarı çık
0
Paylaşım