Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

CHP’li Budak: Kamu Bankaları Ülke İçin Değil Yandaşlar İçin!

CHP’li Budak: Kamu Bankaları Ülke İçin Değil Yandaşlar İçin!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, kamu bankalarının ve Hazine’nin ülkenin kalkınması için değil AKP’ye yakın şirketler için çalıştığını belirterek, “Kamu bankaları yandaş şirketlere 4.5 milyar Euro kredi, devletin Hazinesi, 120 milyar dolarlık kefalet verdi. Herkes bu krediyi, bu kefaleti alabiliyor mu” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile birlikte, OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği’nin etkinliğine katıldı. Siyasetin doğru çözümler üretmesi için sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapması gerektiğini vurgulayan Budak, “Bugün tam tersi bir durum var. İş hayatıyla ilgili talepler bile gündeme getirildiğinde muhalefet olarak algılanıyor ve hemen vergi denetmenleri gönderiliyor. Bugün gelinen noktada sivil toplumu dinleyen değil, tek adam yönetimi var” dedi.

Türkiye’de ekonominin üretimle değil, tüketimle büyüdüğünü ve bunun zenginlik yaratmadığını vurgulayan Budak, “Türkiye’de üretmek zor. İmalata değil, inşaata yatırım yapılıyor. İmalat yatırımı meşakkatli. Yıllarca uğraşacaksınız. Yap sat yaparsanız, bir sene sonra paranızı alırsınız. İnşaatla da büyülür ama kalkınma olmaz, zenginlik olmaz.

Kalkınma sanayiyle olur, katma değeri yüksek ürün üreterek olur” dedi. Türkiye’nin dış ticaret açığının artmasında da “üretme tüket politikası”nın etkili olduğunu vurgulayan Budak, “Türkiye’nin 80 yılda verdiği dış ticaret açığı 247 milyar dolar, AKP’nin 13 yılda verdiği dış ticaret açığı ise 835 milyar dolardır.

Nerdeyse üç katı. Üretme tüket politikasının sonucudur bu. Araba üretme, uçak üretme, çay üretme, şeker pancarı üretme, tütün üretme. Üretim olmadan nasıl kalkınma olacak? Gençler nasıl iş bulacak” diye sordu.

KAMU BANKALARI ÜLKE İÇİN DEĞİL YANDAŞLAR İÇİN

Türkiye’de yatırımın, üretimin artması için kapsamlı destek paketlerinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Budak, ancak Hazine’nin, kamu bankalarının bunun için değil yandaş şirketler için çalıştığını söyledi. Budak, “Özel sektörün dış borcu 2002’de 43 milyar dolarken, 2015 yılı sonunda 290 milyar dolara çıktı.

Borçlar devasa boyutlara ulaştı. Özel sektör borçlarla ayakta durmaya çalışırken, kamu bankalarının olanakları yandaşlara akıtılıyor. Yapılan ihaleleri kimlerin aldığını biliyorsunuz. Hep aynı isimler alıyor. İhaleler yapıldıktan sonra devletin hazinesi, kamu bankaları devreye giriyor.

Yurtdışından kredi bulamayınca kamu bankaları, yandaş şirketlere 4.5 milyar Euro kredi verdi. Hazine bunların projeleri için 120 milyar dolar kefalet verdi. Bu krediler, bu kefaletler sizlere veriliyor mu? Kaynaklar üretime veriliyor mu? O kadar özelleştirme yapıldı. Nerede gitti bu kaynaklar? Yatırıma, üretime mi gitti. Hayır. İsrafa gitti, saraya gitti, yandaşa gitti. Bir duble yol yapılmış, 6 yıldır her yıl tadilat yapılıyor. Böyle şey olur mu? İşte kaynaklar bunlara gidiyor” dedi.

İSTİSMARA KARARTMA

Karaman’daki çocuk istismarı davasının tek duruşmada sonuçlandırılmasının “karartma” amaçlı olduğunu kaydeden Budak, “Bakın çocuklara yönelik cinsel istismar suçları yüzde 434 artmış. Türkiye’de görülmemiş şekilde bir duruşma ile dava sonuçlandırılıyor. Bunun amacı açıktır. Bir kişinin suçuymuş gibi olay karartılmak isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur.

14 yıldır bir tane yurt yapılmamış. Ensar vakfı gibi vakıflar 10 bin tane ev açmış. Valilik, kaymakamlık, milli eğitim müdürlüğü ‘biz bilmiyorduk’ diyorlar. Yalan söylüyorlar. İl özel idaresi bu evlere geçen yıl 25 bin TL harcama yapmış” diye konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım