Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

CHP’li Kök, Expo 2016’nın Bütçesi Neden Halktan Kaçırılıyor?

CHP’li Kök, Expo 2016’nın Bütçesi Neden Halktan Kaçırılıyor?

Expo 2016 ile ilgili olarak CHP Parti Meclisi Üyesi ve Antalya Milletvekili Devrim Kök’ün 4982 sayılı Bilgi Edinme Yasası kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sorduğu sorulara yasanın 17. maddesinde yer alan “Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde,

ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler” ve 27. maddesinde yer alan “Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır”  maddeleri gerekçe gösterilerek cevap verilmedi.

Cevaba tepki gösteren Kök, Expo 2016 ile ilgili sorduğum hangi soru açıklanırsa ülke menfaatleri zarar görecek bilmek istiyorum.

Expo 2016’nın bilinmeyen bütçesini sormak, projeye hangi bakanlık veya bakanlıklara bağlı kuruluşların ne kadar yatırım yaptığını, kamuoyu adına sormak, halkın gerçekleri öğrenmesini sağlamak, ne zamandan beri tavsiye ve mütalaa olarak görülmektedir.

Devrim Kök, bana ulaşan bilgilere göre 31.12.2015 tarihine kadar Antalya Expo 2016 için, bütçeden 1.6 milyon, ilaveten de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından 650 milyon TL olmak üzere 2.250 Milyar TL, yani yaklaşık olarak 1 milyar dolar para aktarılmış.

Ayrıca, Büyükşehir Belediyesinin veya başka kamu kuruluşların projeye bu para dışında ne kadar kaynak aktardığını sormak ve kamuoyu adına paylaşmak bir milletvekili olarak en doğal hakkımdır.

Şubat 2016 tarihi itibariyle Expo 2016 fuarına katılacağını bildiren ülke sayısının henüz 16-17 civarında olduğu bilinmekle birlikte, bu ülkelerin adları sır gibi saklanıyor.

Hatta bazı ülkelere sırf Expo 2016’ya katılsın diye sübvansiyonlar uygulandığı, masraflarının Türkiye tarafından karşılanacağının söylendiği iddiaları var.

İtalya’da yapılan Expo’ya yaklaşık 145 ülkenin katıldığını düşünürsek şu ana kadar Türkiye’ye başvuran katılımcı ülke sayısının 16-17 civarında olması düşündürücüdür.

Bunu sormak, bunun cevabını aramak ülkenin ekonomik çıkarına zarar vererek haksız rekabet ve kazanca sebep olmak mıdır? Bunu kamuoyunun takdirlerine bırakıyorum” dedi.

Kent merkezine 20 km. mesafede yapılan Expo Kulesi Aksu Ovası olarak bilinen pamuk tarlalarının içinde yer aldığını ifade eden Kök, “Expo kulesine en yakın yerleşim alanı 5 ila 10 km arasında.

Hangi turist buraya gider? Burada turizm yapılması, gelir elde edilmesi mümkün değildir” dedi.

Kök, yılda birkaç kez sel baskınları yaşandığının bilinmesine rağmen 1121 dönümlük alanda yapılan fuar inşaatının dere yatağına neden yapıldığını, , kulenin temelinde neden fore kazık kullanılmadığını, fuar bittikten sonra bu alanın TOKİ’ye bırakılarak kimlere peşkeş çekileceğini sormam, kimlerin, hangi firmaların haksız kazancını ortaya çıkaracaktır bilmek istiyorum.

2015 Kasım ayında Antalya'da toplanan G-20 zirvesi için Serik girişine yapılan köprünün maliyeti bilinmediğini belirten Kök, “Kaç ihale yapılmış, ne kadar para ödenmiş, ne kadar keşif artışı yapılmış, hangi firmalara ihale edilmiş bilinmediği gibi köprünün inşası sırasında zemin güçlendirmesi yapılmadığı için çöktüğü, bu nedenle göçen yerlerin yeniden yapıldığı, yapılan harcamaların bu nedenle iki katına çıktığı iddiaları var.

Eğer doğru ise yüklenici firma neden tazminat ödemedi? Başbakan her halde köprüyü yapan firmanın ekonomik çıkarlarına zarar vereceği için önergeyi geri çevirmiş olabilir” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım