Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Demokratik Hukuk Devletinin Kırıntıları Bile Kalmayacak

Demokratik Hukuk Devletinin Kırıntıları Bile Kalmayacak

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişimin ardından toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda Olağanüstü Hal ilan etme kararı alındı. Alınan kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan duyururken, herkesin aklında şüpheler oluşmaya başladı. OHAL kararı neleri kapsıyor? Vatandaşların hayatlarında ne gibi kısıtlamalara gerekecek?

Hukukçular önümüzdeki süreçte yaşanması beklenen süreci ABC'ye anlattı. Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı OHAL kararı ile temek hak ve özgürlüklerin askıya alındığını bildirdi.

AKP Ohal'i Ne İçin Kullanacak?

Ömer Faruk Eminağaoğlu, OHAL'in hukuki olduğunu belirterek, "Yerinde ve amaca uygun kullanılırsa, hukuka uygun sonuçlar doğurması söz konusu" ifadelerini kullanarak, alınan kararın hukuki olduğunu belirtti.

Ancak Eminağaoğlu,  "AKP iktidarının hukukla ne derece barışık veya hukuku ne için kullandığı sorularının yanıtıyla doğrudan bağlantılı" diyerek de çekinceleri olduğunun altını çizdi.

Eminağaoğlu çekincelerini şu şekilde sıraladı, "Olağanüstü hal durumunda, bu süreçteki işlemler konusunda yürütmenin durdurulması kararı verilememektedir.

Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, bu süreçte hiç bir konu sınırlaması olmaksızın, her konuda "anayasadaki güvencelere de aykırı biçimde" KHK çıkarabilmektedir.

Bu KHK'lar, gerek esas gerek usul yönünden Anayasa Mahkemesi denetiminden de geçmemektedir. Ayrıca bu KHK'lar, diğer KHK'lar gibi TBMM tarafından verilen bir yetki yasası olmaksızın çıkarılmaktadır.

Bu KHK'lar yönünden, KHK olarak kaldıkları sürece, yasama ve yargı denetimi söz konusu değildir. Yani fiilen bir dönem için adeta "anayasayı askıya alma" gibi bir durum da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, yetkiyi kullanan iradenin amacı ve yaptıkları son derece önem taşımaktadır"

Özgülükler Tamamen Kaldırılabilir, Ancak İşkence Yapılamaz!

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı da hükümete Kanun Hükmünde Kararname yetkisi verilmesinin altını çizerek, "Alınacak önlemler zaten Türkiye'de fiilen uygulanan önlemler.

Normal düzende temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması Anayasa'nın 13'üncü ve 14'üncü maddelerine bağlı iken şimdi 15'in maddeye göre sınırlama getirilecek.

15'inci maddeye göre OHAL'de durumun gerektirdiği ölçüde temek hak ve özgürlüklerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilecek.  Bu çok önemli, ama bu halde bile yaşama hakkına dokunulamaz, yani işkence yapılamaz.

Öte yandan KHK'lar hiçbir şekilde yargıya taşınamaz. Anayasa'nın 91'inci maddesine göre OHAL ilanında KHK'larda hiçbir kısıtlama olmuyor." ABC

yukarı çık
0
Paylaşım