Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

CHP’li Budak ‘Ticaret Yerle Bir Edildi’

CHP’li Budak ‘Ticaret Yerle Bir Edildi’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, üç bakanın sürekli olarak et, sebze ve meyve fiyatlarındaki artıştan şikâyet ettiklerini, müdahale açıklamalarında bulunduklarına dikkat çekerek, “Ticaret Bakanı, ‘Antalya’da 1 lira, markette 5 lira olmaz’ diyor. Zaten olmamalı. Hükümet şikâyet yeri değil, çözüm yeridir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kürsüye gelen bakanların 2002’den 2015’e kadar yapılanları sayarak “hamaset” yaptığını, yaşanan sıkıntılara ilişkin çözümleri ortaya koyamadığını kaydetti.

Budak, Aralık 2002'de 242 milyar TL olan devletin borcunun Aralık 2015’te 677 milyar TL’ye çıktığını, iç borç stokunun 149.9 milyar liradan 440 milyar liraya, aile gelirinin borca oranının yüzde 4,7’den yüzde 55,2'ye, ortalama işsizlik oranının da yüzde 8’den yüzde 10.2’ye yükseldiğine dikkat çeken Budak, “İş bulmaktan ümidini kesmiş olanları da saymıyorum.

1 milyon 250 bin kişi de iş bulmaktan ümidini kesmiş, iş aramıyor, istatistiklerin içinde yok. Genç işsizliği de bu arada yüzde 20 seviyesinde. Bakanların verdiği tabloda bunlar yok. Üniversitede bir öğrenci sizin yaptığınız gibi bir ödev hazırlasa kırık not alır” dedi.  

TİCARET YERLE BİR EDİLDİ

AVM, büyük mağazalar ve zincir marketlerle ilgili uzun yıllardır düzenleme yapılmasının beklendiğini ancak çıkarılan kanunun sorunları çözmekten uzak olduğunu kaydeden Budak, “Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını sekiz sene yaptım. 2009 yılında sadece Antalya bölgesinden 10 bin civarında imza topladık. Ne için? Bu büyük mağaza kanunu, AVM kanunu çıksın diye. Bakana bu dosyayı verdik. Tam 7 defa tasarı yapıldı ama bir sümenin altında kaldı, Başbakanlığın önünde kaldı. Çıkan kanunda temel konuların hiç biri yok.

Ekonomiyle ilgili kentlerin planlanması, stratejik plan; bu yok edildi. Antalya'dan, İzmir'den bir örnek verelim, bir caddenin üzerinde yüzlerce, aynı işi yapan esnaf var. Marka konusu da öyle. Marka oluşturulamadı. Uluslararası sermayeyle oluşmuş zincir market aşağı yukarı 10 bin civarında.

Bir bakkalın sağına bir tane, soluna bir tane, aradaki bakkalı boğmak üzere yapılmış bir yapı. Türkiye'de ticareti de yerle bir eden bir durum ortaya çıktı. Büyük bir esnaf işsizliğine sebep oldu, aşağı yukarı 350 bin kişi son on üç yılda işsiz kaldı. Esnaf ne iş yapar? Kepengini kapatır, işsiz kalır. Bir de üzerine esnafın Bağkur primi yüzde 35 artırılıyor. Bu vicdanen kabul edilebilir değil” diye konuştu.

BEŞTEPE EKONOMİSİ DÖNEMİ

Ekonomik Sosyal Konsey’in iyi düşünülmüş bir yapı olduğunu, 2010 yılında Anayasa’ya taşındığını kaydeden Budak, “Ama altı yıldır Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmıyor. Üç ayda bir toplanması kuralı getirilen anayasal kurum 6 yıldır toplanamıyor.    

Şimdi Beştepe'de yeni bir yapı oluşturuluyor; Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi. Demek ki ekonomiyle ilgili ve dış ekonomiyle ilgili sarayda kurallar konulacak, maalesef, sayın bakanlar da bunları onaylayacak” dedi.

Ekonomide çarkların dönmediğini, çek ve senetler konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Budak, “Sayın Babacan döneminde ‘Çek suçlularını eğer biz bugün hapse atsak 140 bin kişi hapse girer. Çekteki hapsi kaldırıyoruz’ dediler ve piyasa çöktü. Alacaklı alacağını alamadı, borçlu zaten battı gitti ama alacaklı da battı. Bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Düzenleme de kolay, tekrar, aynı cezayı getirmek” dedi.

BAKANLAR FİYATLARDAN ŞİKÂYETÇİ

Tüketici Yasası, Hal Yasası gibi pek çok alanda sorunlar yaşandığını ancak çözüm bulması gereken bakanların da süreçten şikâyetçi olduğunu kaydeden Budak, şöyle devam etti:

“Tüketici Yasası yeniden düzenlenecekmiş. Sivil toplum örgütleri zaten şu anda söz söyleyebilecek durumda değil. Tüketici Yasası’nı çıkardınız ama tüketici dernekleri eğer devlet tarafından destek verilmezse güçlü bir mücadele yürütemez.

Hal Yasası'yla ilgili şikâyet ediyorsunuz, Ekonomi Bakanı şikâyet ediyor. ‘Et ithal edeceğiz.’ diyor, Tarım Bakanı et fiyatlarından şikâyet ediyor ‘Yanlarına 160 dükkân açarız’ diyor, Gümrük ve Ticaret Bakanımız da domates fiyatlarından şikâyetçi. ‘Antalya'da domates 1 lira, halde 5 lira’ diyor. Yani siz şikâyet merci değil, çözüm makamındasınız.”

yukarı çık
0
Paylaşım