Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

Fiyatı Düşünce Oda Harekete Geçti, Satın Aldığı 3 Ton Domatesi Dağıttı

Fiyatı Düşünce Oda Harekete Geçti, Satın Aldığı 3 Ton Domatesi Dağıttı

İzmir’in Menemen İlçesi'nde Ziraat Odası tarafından, domates fiyatlarının giderek düşmesi üzerine üreticilere destek sağlamak için 3 ton domates satın alınarak, halka ücretsiz dağıtıldı. Menemen Ziraat Odası, fiyatlardaki düşüşle birlikte emeğinin karşılığını alamayan

domates üreticilerine destek vermek için ücretsiz 166 kasa yemeklik domates dağıttı. Menemen Ziraat Odası önünde yapılan etkinliğe Oda Başkanı A. Metin Karagöl, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ve üreticilerden de katılanlar oldu.

Çiftçinin sesi olmaya çalıştıklarını belirten Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, oda önünde dağıtılan domateslerin kilosunu 45 kuruştan aldıklarını ve giderleri oda bütçesinden karşıladıklarını ifade etti.

Domates fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle hem üreticileri desteklemek hem de farkındalık yaratmak istediklerini kayededen Karagöl, haldeki fiyatlara göre salçalık domatesin kilosunun 30-32 kuruş, kurutmalık domatesin 38-40 kuruş, yemeklik domatesin ise 40-42 kuruş olduğunu söyledi.

Karagöl, "Tarım ürünleri fiyatları yüksek olduğunda hükümet ithalat vergilerini düşürerek, ithalatı kolaylaştırıp çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatının düşmesine neden oluyor. Ama ne yazık ki tüketici fiyatları düşmüyor.

Üretici ürünü düşük fiyatlarda satarken tüketici pahalı tüketmeye devam ediyor. İthalatın artış gösterdiği ürünlerin başında et, canlı hayvan, saman, pamuk, pirinç, buğday ve bakliyatlar geliyor. Örneğin ette 2010 yılından beri ithalat yapılmasına rağmen tüketici fiyatları sürekli artmıştır.

Şimdi de tam üretim zamanı olan bu günlerde ürünlerimiz çok düşük fiyatlandırılıyor, buna kim müdahale edecek? Çiftçi mazot, gübre, ilaç, işçilik gibi masrafını karşılayamadığı için üretimden uzaklaşıyor. Üretim olmayınca fiyatlar yine yükselecek, tüketici yine zarar görecek" diye konuştu

TÜKETİCİLERİ UYARDI

Tüketicilerin böyle durumlarda ucuz olan ürünü daha fazla alıp, salça, kurutma veya konserve yapmasını isteyen Karagöl, zor dönemler öncesi hazırlık yapabileceklerini kaydetti.

Bu önlemin ürünlerin mevsiminde tüketimini sağlayacağından daha sağlıklı olduğunu ifade eden Metin Karagöl, "Ucuz ürünün daha fazla alınması, üreticinin malının dökülmemesini de sağlar. Çiftçi, insanlık var oldukça doyurmak, giydirmek, ısıtmak için üretimde hep var olmalıdır.

Genç çiftçi çok azaldı, böyle giderse tarım yapacak nesil yetişmeyecek. Üretim talepteki artışın gerisinde kaldığı sürece tarım ürünleri ithalatı artmaya devam edecek.

Bunu önlemek için, tarıma elverişli olan topraklarımızı korumak, çiftçimizi yaşatmak için devletçe uygulanan destekleme ve pazarlama politikalarının tekrar gözden geçirilmesi, kooperatifçiliğin desteklenmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir" dedi.

Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral da, en uzun süre güneşin görüldüğü ova özelliği taşıyan Menemen Ovası'nda yetişen domatesin lezzetinin farklılığına dikkat çekti.

yukarı çık
0
Paylaşım