Menu
RSS

2 Metre Kar Yağınca Sevinen İlçe: Ovacık

  • Yazan 
2 Metre Kar Yağınca Sevinen İlçe: Ovacık

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki vatandaşlar, ülkenin en çok kar yağışı alan yerleşim yerlerinden birinde yaşamaktan memnuniyet duyuyor. Getirdiği tüm zorluklara rağmen karı "eziyet değil yaşam kaynağı" olarak gören Ovacıklılar ise yağışın sürmesini temenni ediyor.

İlçe Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Kar yağmaması toplumda mutsuzluk ve huzursuzluk yaratıyor. Kar burada 2 metreden aşağıysa hakikaten ciddi ciddi düşünüyoruz" dedi.

Ovacık'ta geçen hafta sonu etkili olan yağış sonrası kar kalınlığı 2 metreye ulaştı. Yağışın yaşam koşullarını zorlaştırdığı ilçede, halen 15 köyle ulaşım sağlanamıyor. Getirdiği tüm zorluklara rağmen karı "eziyet değil yaşam kaynağı" olarak gören Ovacıklılar ise yağışın sürmesini temenni ediyor.

lçe Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karın yöre açısından hayati önem taşıdığını söyledi. Su kaynaklarının karla beslendiğini vurgulayan Maçoğlu, bölgede karın az yağması halinde su sıkıntısı çekildiğine işaret etti.

"2013-2014 kış sezonunda burada 70-80 santimetre kar yağdı ve o yıl ilçede su sıkıntısı yaşandı" diyen Maçoğlu, şunları kaydetti: "Kar yağmaması toplumda mutsuzluk ve huzursuzluk yaratıyor. Kar burada 2 metreden aşağıysa hakikaten ciddi ciddi düşünüyoruz, 'Önümüzdeki dönem kurak mı geçer' diye. Ama her türlü zorluğuna rağmen ilçe için kar olmazsa olmazımızdır. Bu toplum yüz yıllardır bu karla barışık yaşamış. Olmadığı zaman mutsuz oluyor."

İlçe sakinlerinden Nurettin Kaya, Ovacık'ta uzun ve soğuk geçen kış mevsimine alışkın olduklarını belirtti. Evlerinin etrafının karla kaplanması ve ulaşımdaki sıkıntılara rağmen kışı sevdiklerini ifade eden Kaya, "Burada kışın az kar yağdı mı yazın az su olur, su sıkıntısı çekilir. Yaklaşık 2 metre kar var. Karın yağmasından memnunuz" dedi. Haşim Özdemir de kardan yana şikayetlerinin olmadığını dile getirerek, "Bu memlekette tarım ve hayvancılık üzerinden geçim sağlandığı için karın yağmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kar nedeniyle zorluk yaşadıklarını anlatan Özdemir, "Özellikle köy yollarımız kapanıyor, insanlarımız hastalarını götürmekte sıkıntı yaşıyor ama bunlara rağmen bu memlekette kar, olmazsa olmazlarımızdan biridir. Çünkü kar, doğamızı besleyen ana kaynaktır. Karda zorlanmamıza rağmen daha da yağmasını istiyoruz. En az 1 metre daha karın yağmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri, kapanan yolları ulaşıma açmak için 7 gün 24 saat esasıyla görev yapıyor.

yukarı çık
0
Paylaşım