Menu
RSS

CHP Antalya Milletvekili Erdem Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

CHP Antalya Milletvekili Erdem Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem TBMM Başkanlığı’na Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi sundu. Teklif şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Gerekçe

15/7/1950 tarihli ve 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinin metninde hak sahibi olarak sayılanların arasında, serbest muhasebeci mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bulunmaması büyük bir adaletsizliğe sebebiyet vermektedir.

Zira; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 11’inci maddesinde yeminli mali müşavirlik mesleğinin, genel gerekçesinde ise serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin bir kamu hizmeti olduğu açıkça belirtilmektedir.

Aynı Kanunun “Görevle İlgili Suçlar” başlıklı 47’nci maddesi; “Meslek mensupları, görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı, fiillerinin niteliğine göre Türk Ceza Kanunu’nun kamu görevlilerine ait hükümleri uyarınca cezalandırılırlar.” hükmünü amirdir.

Dolayısıyla bu maddede de belirtildiği üzere; serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir unvanlı meslek mensuplarının yaptıkları işin kamusal faaliyet alanında olması nedeniyle, görevleri sırasında veya görevleri nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı

kamu görevlisi sıfatıyla yargılanmaları söz konusudur.

Küreselleşen dünyada iş ilişkilerinin karmaşık bir hal almış, ihracatlar ve yabancı yatırımlar nedeniyle birçok meslek mensubu sıklıkla yurtdışına seyahat etmek zorunda kalmıştır. Avukatlık mesleğinde de olduğu gibi yabancı şirket ve sermaye sahipleriyle çalışan,

işleri ve ilgi alanları gereği akademik ve mesleki toplantı, sempozyum ve buluşmalara katılan, belirtilen kanunlar ölçüsünde kamusal görev ifa eden meslek mensuplarımızın yeşil pasaport alma hakları bulunmalıdır.

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) verilerine göre; 15 yıl ve üstü kıdeme sahip serbest muhasebeci mali müşavir sayısı 32557’dir. Bu rakamın içerisinde eş durumundan ötürü yeşil pasaport sayısına sahip meslek mensupları da vardır.

Yine aynı veriler ışığında, yeminli mali müşavir sayısı 4935 iken 3739’u halihazırdaki kamudaki görevleri nedeniyle yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Bu nedenlerle teklif ile yeminli mali müşavir olabilmek için 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak zorunlu olduğundan, yeminli mali müşavirler için kıdem şartı öngörülmemiş, serbest muhasebeci mali müşavirler için ise 15 yıllık kıdem şartı getirilerek

madde de öngörülen nicelik kriterine uyum sağlanması amaçlanmıştır.”

yukarı çık
0
Paylaşım