Menu
RSS

Antalya Halkevi Ulaşım Zammı Antalya Halkının Sırtına Yeni Bir Yüktür

Antalya Halkevi Ulaşım Zammı Antalya Halkının Sırtına Yeni Bir Yüktür

Antalya UKOME tarafından ulaşıma yapılan zamlar halkın büyük tepkisine neden olmakta. İnsanların zaten ekonomik zorluklar içinde boğuştuğu bir dönemde

sadece ulaşım esnafını düşünerek ulaşım ücretlerine büyük zamların yapılmasına bir sert tepki de Halkevi Antalya Şubesinden geldi. Antalya Halkevi yaptığı yazılı açıklamada bir an önce ulaşıma yapılan zammın geri alınması çağrısını yaptı. Öte yandan ulaşım ücretleri konusunda da

diğer büyük illerle kıyaslamayı da yapan Antalya Halkevi yapılan bu zammın halkın sırtına yüklenmiş yeni bir yük olduğunu vurguladı.

Antalya Halkevi tarafından yapılan açıklama şöyle:

“16 Mayıs’ta yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu’nda şehir içi ulaşıma yüzde 33 oranında zam yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısında ise 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere de Özel halk otobüslerine 40-45 TL km başına ödeme yapılması karara bağlandı.

Ülkemiz tarihinin en derin ekonomik krizlerinden birisi yaşanıyor. Krizin yükünü halkın sırtına yıkmak isteyen iktidar işçiye, emekçiye, emekliye sefalet ücretlerini reva görerek büyük bir yoksullaştırma politikası uyguluyor. Üstüne birde işçi ve emekliler olarak aldığımız maaşın

yüzde 10’unu sadece şehir içi ulaşıma ödemek zorunda kalıyoruz. Antalyalı, maalesef oldukça yetersiz bir ulaşım hizmetine büyükşehirler içinde en yüksek ücreti ödüyor.

Niteliksiz bir hizmet, çünkü uzun bekleme süreleri halkı canından bezdiriyor. Bozuk otobüsler, kliması çalışmayan otobüsler, aşırı yolcu yüklemesi yapılmış otobüsler de cabası.

Uzun bekleme sürelerinin nedeni yetersiz otobüs sayısı. Antalya, nüfusa göre otobüs sayısında en geride olan illerden. Üstelik diğer illerde bulunan dolmuş, metro, banliyö treni, teleferik, deniz otobüsü, vapur gibi diğer ulaşım seçenekleri ise neredeyse yok gibi.

Antalya, özel taşımacılığın oranı en yüksek il durumunda. Hiçbir büyük kentte şehir içi yolcu taşımacılığı Antalya’daki gibi yüksek oranda özel girişimciler tarafından sürdürülmüyor. Merkezdeki 5 ilçeye 950 civarında araçla hizmet veriliyor ve bunun yaklaşık 550’si özel halk otobüsü.

383 adette çeşitli taşıma kapasitelerinde belediye aracı var.

Özel halk otobüsü sahiplerinin istekleri bitmiyor. Geçtiğimiz yaz aylarında otobüslerin yarısını arızalı diye çalıştırmayarak, 2 otobüs yolcusunu 1 otobüse sıkıştırmaya çalışarak, Antalya sıcağında halka zulüm derecesinde bir eylem yaptılar.

Eylem neticesinde artık kilometre başına para alma hakkını Büyükşehir Belediyesinden aldıkları gibi halk düşmanı eylemleri için hiçbir yaptırıma da uğramadılar.

Antalya halkı on yıllardır adeta ulaşım çilesine mahkûm edilmiş durumda. Nitelikli ve ucuz bir ulaşımın sağlanmasının çözümü ise ulaşım hizmetlerinin bütün süreçleriyle kamu eliyle yürütülmesidir. Son zamanlarda açıklanan raylı sistem ve metro hatları yapılacağına dair girişimler,

belediye bünyesine alınan yeni otobüsler umut vericidir. Ancak özel otobüs işletmecilerinden Antalya’yı bir an önce kurtarmak için belediyeye daha fazla araç ve ulaşım personeli alınması gerekmektedir.

Halkevleri olarak nitelikli kamusal ve parasız ulaşım hizmeti mücadelemizi durmaksızın sürdüreceğiz.”

yukarı çık
0
Paylaşım