Menu
RSS
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine ...

Prev Next

CHP’li Kadınlar Başkanlık İstemine Karşı Kolları Sıvadı

CHP’li Kadınlar Başkanlık İstemine Karşı Kolları Sıvadı

CHP Antalya İl Kadın Kolu Başkanı Nilüfer Deveci ve ilçe kadın kolları başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile parti binasında bir toplantı düzenledi. Toplantıda başkanlık sistemi ve bunun getireceği sakıncalar üzerinde görüş alışverişindi bulunuldu.

80 Milyonu İki Dudağın Arasına Hapsetmeyelim

CHP Antalya İl Sekreteri Cengiz Gülebay il başkanı adına ilk konuşmayı yaptı. Gülebay, başkanlık rejiminin sakıncalarına değinerek, 80 milyonu iki dudağın arasına hapsetmeyelim dedi.

Gülebay konuşmasında şunlara değindi;

“Başkanlık sistemi ile ilgili ben bir cümleyle konuyu özetlemek isterim. 1215 yılında padişah ve krallıklara ilişkin çok önemli bir sözleşme imzalanmış. Padişah istediği zaman istediği vergiyi koyuyor, halk hiç sesini çıkaramıyor. Halkın isyanı, özellikle lordların isyanıyla, İstediğin zaman istediğin vergiyi koyamazsın diye bir anlaşma yapıyorlar.

Osmanlı İmparatorluğu'nda 1800'lü yıllarda Meşrutiyet dediğimiz bir anayasayı ortaya koyuyorlar. Bütün bu mücadelelerin tek sebebi var; o da demokrasi. Demokrasi kurallar rejimidir.

Ama şimdi bir adam çıktı, bizi bir karanlığa sürüklüyor ve tekrar 1000 yıl öncesinin özlemiyle ülkeyi bir karanlığa sürüklüyor.

Başkanlık sistemi, ABD’deki modeli buraya getirmek te değil, çünkü orada 52 tane eyalet var, burada adamın istediği HSYK’nın yapısını değiştirdikten sonra tekrar bir talepte bulundu, dedi ki; ben her adım attığımda savcılar, hakimler karşıma çıkıyor, böyle düzen olmaz, istediğimi yapamıyorum, tam anlamıyla hakimiyetim yok dedi. Yani adam güçler ayrılığını da istemiyor ve tek adam olma mücadelesi sürdürüyor.

Burada dikkat etmemiz gereken şey şu; bu adamdan sonra ne olacak? Diyelim ki bu adam varsayalım ki aklı başında bir yönetim getirecek. Bundan sonra bir deli gelirse bizim haklarımızı kim savunacak? 80 milyonu iki dudağın arasına hapsetmeyelim”

Daha sonra İl Başkan Yardımcısı Doğukan Demirkaya başkanlık sisteminin tarihçesini anlattı. Şu anda uygulanan ülkeler de değinen Demirkaya, AKP’nin getireceği teklifin içeriği hakkında henüz yeterli bir bilgi olmadığı için bu istemin hangi kriterlerle değerlendirilmesi gerektiği üzerine şimdilik bir şey söylenemeyeceğini, o kriterler belli olduktan sonra daha somut eleştirilerimizi getireceğiz dedi.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci ise konuşmacılara teşekkür ettikten sonra yaptıkları bu toplantının başkanlık sistemi konusunda bir ön toplantı olduğunu, daha sonraki günlerde somut verilerle bu konuyu tekrar ala alacaklarını belirtti.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 anayasası tartışılırken söylediği bir sözü hatırlatan Deveci, “1924 Anayasası hazırlanırken mecliste müzakereler sırasında vekillerin ve cumhurbaşkanının nasıl seçileceği maddeleri konuşuluyor.

Vekillerin çoğu cumhurbaşkanının da vekiller gibi halk tarafından seçilmesi ağırlıkla dile getiriliyor. Atatürk söz alıyor, kürsüye çıkıyor; “Efendiler! Cumhurreisinin halk tarafından seçilmesi mahzurludur, vekillerin seçmesi en iyisidir.

Nedenine gelince; yarın birisi çıkar, beni halk seçti diyerek krallığını ya da diktatörlüğünü ilan ederse demokrasi tehlikeye girer. Tarihte örnekleri çoktur” sözleri bizim başkanlığa neden karşı olduğumuzun en yalın anlatımıdır” dedi. Daha sonra kadın kolları kendi aralarında başkanlık rejimini değerlendirdiler.

yukarı çık
0
Paylaşım