Menu
RSS

Kiracılar Dayanışma Platformu: Bütün Maaş Kiraya Gidiyor

Kiracılar Dayanışma Platformu: Bütün Maaş Kiraya Gidiyor

Kiracılar Dayanışma Platformu, tüm Türkiye’de artan kira fiyatlarına düzenleme getirilmesi için beşinci kez Antalya’da ses yükseltti.

Konyaaltı Varyant’tan, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyen platform üyeleri barınmanın temel bir hak olduğunu belirterek, ‘Türk halkının sabrı da parası da kalmadı. Arabulucu değil yasa istiyoruz’ mesajı verdi.   

Sabrımız da paramız da kalmadı!

Kiracılar Dayanışma Platformu’ndan Cengiz Kul, “Yüksek kiralar; Türkiye’de yaşayan, yaşamaya çalışan emekli, öğrenci ve asgari ücret ile çalışan insanların omzuna büyük bir yük olmuştur. Antalya’da başlayana kira zulmü şu an tüm Türkiye’ye yayılmış durumdadır.

Konut artık barınma hakkı olmaktan çok ev sahipleri için gelir kaynağı olmuştur. Antalya’da barınamayan emekçi insanlarımız diğer illere göç edince o illerde de arz-talep dengesizliği oluşmuştur ve o illerde de fahiş kiralar ortaya çıkmıştır. Bir zamanlar emekli şehri olan Antalya

artık yabancıların ve zenginlerin şehri olmaya yöneldi. Biz Türk halkı olarak bu durumu kabul etmiyor ve sindiremiyoruz. Suriyelilere pirket evler yapılıp içinin eşyasına kadar konulurken bizler çalıştığımız para ile bir ev kiralayamıyoruz. Bundan 2 yıl öncesine kadar

ev almayı hayal ederken şuan da bırakın ev almayı kiraya bile çıkamıyoruz” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan memurlara kira yardımı yaparken biz asgari ücretle çalışan emekçi halk bu ülkenin üvey evlatları mıyız?” diyerek serzenişte bulunan Cengiz Kul, “Asgari ücret 8.500 lira iken şu an kiralar 8.000 liradan başlıyor ve bir ev kiralamak için

1 yıllık kira bedeli peşin isteniyor. Seçim öncesi fırsatçıların ümüğüne çökeceğinizi söylemiştiniz, Meclisteki ilk kararınız barınma sorunu ve yüksek kiralar olsun. Çünkü, Türk halkının sabrı ve parası kalmadı” dedi.

Kiracılar Dayanışma Platformu Üyesi Seda Kul, “Türkiye genelinde son 2 yılda yaşanan kira artışları dudak uçuklatıyor. Ev sahibi hayat pahalılığını gerekçe gösterirken, kiracı; gelirinin artmadığını söylüyor. Ev kiraları asgari ücretin üzerinde seyrediyor.

Türk halkı oturduğu evin kirasını ödeyemiyor, boğazına kadar borç içinde, icralık ve her gün bankalar arıyor. Çoluğuna çocuğuna bir şey alamıyor, cebine harçlık koyamıyor. Türk halkının geleceğe dair hiçbir planı yok, sadece gününü kurtarıyor.

Yıllarca çalışmış, emekli olmuş bizi kıskanan yabancılar ülke ülke gezerken, bizim emeklilerimiz ancak market market geziyor. Birileri elbisesine uygun çanta takarken, birileri ise çocuğu ile sokakta kalıp çocuğuma yetemedim diye intihar ediyor” dedi.

“Ülkemiz sığınmacılarla, yabancılarla dolmuş durumda ve bizler bu düzensiz göç yüzünden barınamıyor kendi vatanımızda ötekileştiriliyoruz” diyerek mülteci sorununa dikkat çeken Seda Kul, “Boş olarak imzalatılan tahliye taahhütnamesi zorbalığının artık kaldırılmasını istiyoruz.

Çünkü asgari ücretlinin her yıl taşınma masrafını karşılayacak gücü yoktur. Emlakçı ücretinin direk kiracıdan değil, ev sahibi ve evi kiralayandan yarı yarıya alınmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Ev sahipleri enflasyonu bahane ederek peynirin, domatesin fiyatı üzerinden biz kiracılara yükleniyorlar,

istiyorlar ki bütün maaşımızı onlara verelim. Peki, biz dar gelirli vatandaşlar olarak diğer giderlerimizi nasıl karşılayalım? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu sorunun bir an önce çözüme ulaştırılmasını, biz dar gelirli vatandaşlarınıza sahip çıkmanızı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Kiracılar Dayanışma Platformu Şerife Yavuz, “Arkadaşlarımın da bahsettiği gibi bu kira zulmü şu anda tüm Türkiye’yi sarmış durumda. Antalya’da başlattığımız Kiracılar Dayanışması Platformumuz şu an bizim önderliğimizde İstanbul, Afyon, Mersin, İzmir ve Ankara’dan gelen şikayetler üzerine

o illerde de gruplarımız kurulmuştur. Kiracıların talepleri üzerine hazırladığımız çözüm önerilerimizden birkaçını sizlere sunacağız. Sözleşmeler en kısa zamanda e-devlet üzerinden yapılmalıdır. Tahliye taahhütnamesi kaldırılmalıdır. Belediyelerde kira tespit komisyonu oluşturulmalıdır.

Raiç bedel üzerinden tavan-taban fiyat belirlenmelidir. Yabancılara konut kirası-satışı durulmalıdır. Göç politikası düzenlenmelidir. Emlakçı komisyonunun kiracı ile ev sahibinden yarı yarıya alınmasını talep ediyoruz. Elden kira alma olayı kaldırılmalıdır, ev sahiplerine hesap numarası verme zorunluluğu getirilmelidir.

Yasalara uymayan ev sahiplerine ciddi yaptırımlar getirilmelidir. Arabulucu değil, yasa istiyoruz! Kıralar belirlenirken asgari ücretin baz alınarak üst sınır belirlenmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kangren olmuş bu yaraya bir an önce neşter vurma zamanı gelmiştir” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım