Menu
RSS
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Örnek Bir Belediyecilik Yapacağız

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz: Türkiye’de Ö…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’...

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz Alkışlarla Karşılandı

Antalya Büyükşehir Meclisi Toplandı: Mesut Kocagöz…

Antalya Büyükşehir Belediyesi ...

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücadelesini Kazandı ve Tahliye Oldu

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz Sonunda Hukuk Mücad…

Antalya'nın Konyaaltı ilçesind...

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğrenciler Okula Gönderilmeyecek

Yeni Müfredat Boykot Edilecek: 11 Haziran’da Öğren…

“Müfredatı Geri Çekin Platform...

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

Antalya Milletvekili Aykut Kaya CHP’ye Katıldı

CHP meclis gurubunda CHP Genel...

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine ...

Prev Next

Turizm Kenti Antalya'ya Sanayi Katkısı

Turizm Kenti Antalya'ya Sanayi Katkısı

Antalya Organize Sanayi Bölge (OSB) Başkanı Ali Bahar, turizm ve tarım kenti Antalya'da iki sektördeki gerilemeye rağmen, sanayide çok iyi işler yaptıklarını, sanayinin kente çok önemli katkı sunduğunu söyledi.

Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (YÖRSİAD) Hotel Su'da düzenlediği toplantısına konuk olan katılan OSB Başkanı Ali Bahar, 2016 yılında turizm ve tarımda kriz yaşandığını hatırlattı.

İki sektördeki gerilemeye rağmen sanayide çok iyi işler yaptıklarını belirten Bahar, turizm ve tarım kenti Antalya'ya sanayinin çok önemli katkı sunduğunu söyledi.

Turizm destinasyonunun arkasında sanayi havzası yaratabilmek için çalıştıklarını kaydeden Bahar, “5 milyon metrekare olan bölgemizi 900 dönüm daha büyütmeye çalışıyoruz. Büyürken başka işler de yapmak istiyoruz.

Genç nüfusa sağlayacağımız istihdam önemli. Biz genç nüfusu vasıfsız kullanıyoruz. Teknoloji orta sevide, bunu yükseltmenin yolu nitelikli iş hayatına imza atmaktan geçer. Ar-ge ve inivasyona öncelik vereceğiz. 900 dönümde bunu dikkate alacağız" diye konuştu.

Markalaşmaya Yönelik Projeler

16 bin civarında kişinin sanayi bölgesinde çalıştığını kaydeden Ali Bahar, 2 çevre ödüllü bir sanayi bölgesi olduklarını aktardı. Yılda 250 bin bitkiyi bölgedeki serada ürettiklerini anlatan Bahar, Türkiye'nin ilk çamur kurutma tesisinin burada olduğunu, doğaya sıfır salınım yaptıklarını vurguladı.

OSB'nin yer olarak su kaynaklarının üstünde yer aldığını dile getiren Bahar, yer altına su vermediklerini ve almadıklarını da söyledi. Bahar, şöyle devam etti:

“Sanayicinin nitelikli eleman bulma konusunda iddialıyız. Bir yılda 3 bin sertifika verdik. Daha nitelikli hale getirmek için çabalıyoruz. Her şeyi bir eser bırakma mantığı ile yapıyoruz. İş ve teknoloji otelimizin başka bir örneği yok.

Kreşimizin sloganı 'Çalışan anneyi çocuğundan ayırmayacağız.' Karikatür sergisi açtık, inanılmaz katkı geldi. Bu çalışmalarımız markalaşmaya yöneliktir. Türkiye'nin en ucuz elektrik, doğalgaz ve suyunun sanayicimize kullandırıyoruz. Aidatlarımız çok düşük. Hiç almamayı planlıyoruz."

'Orta Teknoloji Tuzağı'

Ali Bahar, sanayicilerin potansiyel suçlu olarak görülmemesi gerektiğini de belirterek, sanayicinin durumunun çok zor olduğunu söyledi. Ülkenin orta gelir tuzağında olduğuna dikkati çeken Ali Bahar, “Türkiye orta teknoloji ve ithalata dayalı ara ürün tuzağında.

Yüzde 70 ithalata dayalıyız. Bu ara ürünler Türkiye'ye giremezse biz ürünlerimizi üretemiyoruz. Bu nedenle cari açığımız artıyor. Yüzde 7 büyüdük ama 65 milyar dolar cari açık verdik. Her yıl yüzde 18 büyümeliyiz ki 10 büyük ekonomi olalım.

Biz bu büyümelere gelmeden önce yapısal reformlar yapmalıyız. Hukuku geliştirmeliyiz, hukuk gelişmezse patent alamayız. Dolaylı vergiyi düzenlememiz lazım. Bunları çözemezsek ilk 10 ekonomiye giremeyiz" diye konuştu.

'Kıdem Tazminatı Fona Devredilsin'

Ali Bahar, kıdem ve ihbar tazminatını sanayicinin üstünden alınması gerektiğini belirterek, “Kıdem tazminatı için kıdem tasarrufu fonu oluşturulsun. Biz kıdem ve ihbar tazminatlarını o fona yatıralım. Devlet o fonu işletsin. Bu fon birikir. Bu fonu ucuz kredi olarak sanayiciye verebilir. İşçi işten ayrılınca da gidip devletten parasını alır. İşçinin parası güvence altına alınmış olur" dedi.

Bilim Bungalovları Kurulacak

En büyük hedeflerinden birinin bilim bungalovları kurmak olduğunu kaydeden Bahar, bu bungalovların yapısal olarak küçük, işlevsel olarak büyük işler yapacağını söyledi. Bahar, “Bu yapıların dışından öte içini büyütmek istiyoruz.

Burada bilim yapsın diye o makineler getireceğiz. İlk etapta plastik makineleri getireceğiz. Hocaları buraya davet edip ar-ge kültürü sağlayacağız. Laboratuvarlarını kuracağız.

Genç CEO programımız var. 40 çocuğu bu amaçla topladık. Çok iyi eğitimcilerden 82 saat eğitim aldılar. Genç sanayici iş adamlarını yetiştirmek için adım attık. Onlardan çok şey bekliyoruz. Düşünen bir nesil yetiştiriyoruz" dedi.

YÖRSİAD Başkanı Semih Beken ise Antalya'nın sanayide iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Beken, “İhracat rakamlarıyla üreten bir sanayimiz oldu. Antalya için tarım ve turizm kenti diyoruz ama sanayi de önemli katkı sunmaya başladı. Sanayiye yönelmek isteyen çok sayıda yatırımcı biliyorum" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım